Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Afzet sinaasappelen stokt

Spaanse mandarijnen zetten punt achter seizoen met prijsstijgingen

De Spaanse mandarijnen en clementines verdwijnen bijna weer van het toneel, terwijl er tot eind juli nog sinaasappelen beschikbaar zullen zijn. De mandarijnen doen het goed in deze laatste weken, voor de sinaasappelen zijn er over het algemeen nauwelijks winstmarges.

Op dit moment worden de laatste Nadorcott- en Orri-mandarijnen afgezet. Het overgrote deel is reeds geplukt, maar er liggen wel nog enkele partijen opgeslagen voor verzendingen in de maand april. Vanaf het begin van het tweede seizoensdeel, eens de voorraden Clemenules op waren, begonnen de telersprijzen te stijgen, vooral voor Tango, Nadorcott en Orri. En dat is zo gebleven tot het einde van het seizoen. Voor Nadorcott en Tango ging het om stijgingen van circa €0,60 per kilo naar ongeveer €1,00 per kilo.

De afzetprijzen daarentegen wilden eerst niet mee, maar de vraag is de afgelopen weken gestegen en ook de prijzen maakten een opwaartse beweging in dit laatste deel van het seizoen. "De mandarijnen zetten een mooi punt achter het seizoen", zegt een Valenciaanse teler en exporteur. "Helaas hebben wij zelf geen voorraad Nadorcott en Orri meer, anders zouden we ze in april en mei zeker nog zonder problemen en tegen hoge prijzen kunnen verkopen. Wie geen haast heeft om het fruit te verkopen en het iets langer kan vasthouden, zal het binnenkort tegen nog betere voorwaarden kunnen afzetten”, zegt hij.

Verschillende telers denken er zelfs al aan de teelt anders aan te pakken om de oogstperiode in de toekomst te kunnen verlengen. "Ik denk dat het de komende seizoenen van cruciaal belang zal zijn om de oogst van de latere rassen trager op te bouwen. Dat kan, mits goed teeltbeheer en gerichte acties", legt de teler en exporteur uit.

Hoge inkoopprijzen Spaanse sinaasappelen
Sinaasappelen doen het daarentegen niet zo goed, althans voor de handelaren, vanwege het kleine verschil tussen de hoge inkoopprijzen en de lage verkoopprijzen. Er blijven maar enkele centiemen marge over. Deze situatie staat in schril contrast met vorig seizoen, toen de vraag naar sinaasappelen omhoog schoot bij het uitbreken van het coronavirus. En omdat ook de oogst kleiner was uitgevallen, haalden de verkoopprijzen een heel mooi niveau.

Op dit moment worden voornamelijk Navel Powel, Chislet en Barnfield verkocht aan kopers die bereid zijn iets meer te betalen voor het Spaanse product, want dit jaar is de concurrentie met Egyptische sinaasappelen op de Europese markten groter dan normaal. De sinaasappelopbrengst in Egypte ligt dit jaar zo’n 20 à 30 procent hoger. Bovendien is goed driekwart van de Egyptische sinaasappelen van middelgroot of klein kaliber en die zijn niet geschikt voor de Aziatische markten.

"De prijzen waartegen we sinaasappelen aan de telers kopen, zijn vrij hoog. Het is echt niet gemakkelijk om daar nog winstmarges uit te persen. En soms moeten we inderdaad het product kwijt tegen de kostprijs. Onze zendingen van sinaasappelen zijn wat gestokt, en ik zie dat dit geldt voor de hele sector", stelt een handelaar.

Publicatiedatum: