#ZimAgricRising

Zimbabwe is zelfvoorzienend geworden voor aardappelen

Zimbabwe verwacht dit jaar één van de beste oogstjaren ooit dankzij de goede regenval, de betere voorbereiding en de vele startende jonge telers. De regering raamt de maïsoogst voor 2020/21 op 2,8 mln ton, en dit zou de op één na grootste oogst ooit zijn voor het land. Sinds 2000 worstelt Zimbabwe met de voedselvoorziening. In dat jaar begon de regering met de herverdeling van landbouwgrond van blanke telers aan zwarte telers.

Gelukkig zijn de opbrengsten van verschillende gewassen, met name aardappelen, groenten, tomaten, uien en komkommers, de afgelopen jaren fors toegenomen. Aan deze groei werd lange tijd geen aandacht besteed, maar nu hebben jonge, onverschrokken telers het erover op Twitter en Facebook, met de hashtag #ZimAgricRising, de agrarische beweging die de Zimbabwaanse landbouwsector een nieuwe dimensie heeft gegeven na de herverdeling van de landbouwgrond. 

Aardappelen
In 2010 gaf Zimbabwe meer dan €3 mln uit aan de import van aardappelen uit Zuid-Afrika. Tegen 2016 stopte Zimbabwe met de import van Zuid-Afrikaanse aardappelen en werd het de grootste markt voor Zuid-Afrikaans pootgoed. Tussen 2017 en 2020 groeide het Zimbabwaanse aardappelareaal met 30% en maakte de productie een groei van 24% door. Het land is nu in staat om in haar binnenlandse vraag naar aardappelen te voorzien. 

Bron: thezimbabwemail.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven