Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
WUR:

"Nederlands voedselsysteem is robuust, maar kent rafelranden"

De Nederlandse voedselzekerheid is weliswaar niet ongevoelig voor verstoringen, maar zeker als robuust te kwalificeren. Naast beschikbaarheid gaat voedselzekerheid ook over toegankelijkheid tot voedsel en een bijdrage leverend aan een gezonde levensstijl. Vanuit dit perspectief bekeken levert een kijk op voedselzekerheid een minder positief beeld op. 

In het rijke Nederland zijn honderdduizenden huishoudens die onvoldoende toegang hebben tot genoeg en gezond voedsel. Verder is de toegankelijkheid tot eten zo groot dat dit ertoe bijdraagt dat momenteel de helft van de Nederlanders met overgewicht te kampen heeft.

Het systeem van bevoorrading van supermarkten is gevoelig voor kortdurende verstoringen bij uitval van de distributiecentra. Door de efficiƫnte logistiek van distributie van voedsel zijn de strategische voorraden in winkels beperkt. Een verstoring leidt tot kosten en kan leiden tot lege schappen.

De gevolgen zullen vooral te zien zijn bij verse producten waarvoor de aanvoer dagelijks is en de winkelvoorraad klein. Maar bij een blokkade van een distributiecentrum van een bepaalde winkelformule zijn er voor huishoudens in de regel voldoende alternatieve opties beschikbaar.

In Nederland is voedselzekerheid niet alleen of zozeer een kwestie die aandacht verdient vanwege een dreigend tekort aan eten, maar vooral problematisch vanwege een overdaad aan voedsel. Het overvloedige aanbod faciliteert overconsumptie, die bijdraagt aan overgewicht en obesitas. Het gemiddelde eetpatroon van Nederlanders sluit niet aan bij de voedingsadviezen van matigheid en variatie.

Meer informatie is te vinden in de publicatie 'Kijk op voedselzekerheid: eerste antwoorden op enkele vragen'.

Bron: Wageningen University & Research

Publicatiedatum: