Verder in het nieuws vandaag: Nedcargo beklad door Banksy, Eosta gaat samenwerken met Musk en de rabarberasperge van Boeregoed

Eosta start een samenwerking met Square Roots en SpaceX, de bedrijven van respectievelijk Kimbal en Elon Musk. Doel van de samenwerking is het opzetten van een experimentele teeltlocatie voor groente en fruit in de Mojave woestijn in Nevada, in omstandigheden die vergelijkbaar zijn met de situatie op Mars. De ontwikkeling van de proeflocatie begint in 2022. De producten zullen verkocht worden in zowel de VS als Europa.


Elon Musk en Volkert Engelsman

De teeltlocatie in Nevada wordt geënt op het SEKEM project in Egypte, waar Eosta sinds 1990 nauw bij betrokken is. Sinds 1977 wordt hier de levenloze Belbis woestijn tot leven gewekt met biodynamische landbouw. Dit wekte de interesse van de broers, die zoeken naar landbouwmethoden voor de toekomst. De samenwerking kwam tot stand door een ontmoeting tussen de broers Musk en Volkert Engelsman, oprichter van Eosta, tijdens een recente lancering van de SpaceX Falcon 9 raket in Florida.

Kimbal Musk staat in de VS bekend als pleitbezorger van gezonde voeding en landbouw, met o.a. het landbouwbedrijf Square Roots, maar zit ook in de raad van bestuur van Tesla en SpaceX. Volkert Engelsman: "Elon richt zich op de sterren, terwijl Kimbal de voeten op de aarde houdt. Eosta - where ecology meets economy - opereert precies daar tussenin met biologisch-dynamische landbouwtechnieken die zich zowel op kosmische als terrestrische krachten oriënteren. Evenals Tesla’s uiteraard zonder gebruik van fossiele brandstoffen."

Engelsman vervolgt: "We waren het er snel over eens om dit eerst maar eens op aarde uit te proberen voordat we ermee naar Mars gaan. Deze samenwerking wordt tweerichtingsverkeer. Ons dochterbedrijf Soil & More levert de agronomische kennis, wij de markt, de gebroeders Musk de interstellaire visie en het kapitaal."

Elon en Kimbal Musk richtten in 1995 samen het bedrijf Zip2 op, dat ze in 1999 verkochten. Sindsdien richtte Kimbal zich voornamelijk op gezonde voeding en landbouw met verschillende bedrijven (Square Roots, The Kitchen Restaurant Group) en de NGO Big Green, terwijl Elon doorbrak met elektrische auto’s (Tesla) en ruimtevaarttechnologie (SpaceX).

Musk vandaag op bezoek bij SolarNRG

BoereGoed komt met unieke rabarberasperge
Vanmiddag om 12.00 uur biedt BoereGoed officieel de eerste Rabsperge aan. Dit vindt plaats in de Farmshop bij de Buurtkas in Naaldwijk. De Rabsperge, een kruising van asperge, rabarber en framboos is roze van kleur en smaakt naar zowel asperge als naar rabarber, maar heeft de zoetigheid van een framboos. Een onverwachte smaaksensatie zo blijkt! Vanaf 12 uur zullen de eerste vijf kistjes verkocht gaan worden.

“Eigenlijk gaat het om een toevalligheid” zegt Nellie van Geest, de coördinator van de Buurtkas. “Vanwege de teeltwisseling hadden twee vrijwilligers de rabarber overgepoot op de aspergebedden, waar toevallig ook een frambozenstruikje stond en blijkbaar is er onder de grond wat spannends gebeurd,” aldus van Geest. Fred Mattern, de manager van BoereGoed, vult aan: “De belangstelling vanuit de AGF-sector is enorm en de telefoon staat roodgloeiend met telefoontjes van bijvoorbeeld veredelaars.” Mattern overweegt het product al dit jaar in een grotere kas op te schalen.

Het eerste ‘witte goud’ werd al een week eerder gestoken in de Buurtkas aan de Baakwoning in Naaldwijk. De kasasperges worden online verkocht en aangeboden in de zogenaamde Farmshops van BoereGoed.

De Boeregoed Buurtkas aan de Baakwoning heeft met name als doel het faciliteren van werkervaringsplekken voor mensen die door gedrags- of sociale beperkingen een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Deze mensen worden begeleid door vrijwilligers, zoals bijvoorbeeld ex-telers. Ook mensen die er gewoon plezier in hebben om te werken in de Buurtkas en daarbij ook iets voor de medemens willen betekenen zijn er welkom!

‘Bekladde’ vrachtwagens Nedcargo blijken werk van Banksy
In het weekend van 27 maart zijn op een parkeerplaats in London (VK) 3 vrachtwagens van Nedcargo beklad. De vrachtwagens zijn met verf en graffiti voorzien van anti-globalisme en anti-consumptie slogans en tekeningen. Onderzoek wijst uit dat deze gemaakt zijn door de bekende graffiti kunstenaar Banksy.

Directeur Diederik Antvelink van Nedcargo kreeg de eerste meldingen van bekladde trailers afgelopen zondagavond, toen de chauffeurs op weg gingen naar Dover voor de oversteek terug naar Nederland.

Wasstraat
Antvelink: “Ik heb meteen afspraken gemaakt met de wasstraat om de graffiti te verwijderen. Maandag is de eerste trailer al helemaal schoongemaakt. Maar een oplettende medewerker wees mij erop dat dit wel eens het werk van Banksy kon zijn.”

“Ik heb direct een expert van het MODART Lycee ingeschakeld”, vervolgt de Nedcargo-directeur. “De andere 2 trailers heb ik voorlopig bij ons op het terrein gezet. Gisteren kwam het verlossende woord vanuit London dat het inderdaad gaat om originele werken van Banksy. Ze zijn onderdeel van zijn anti-globalisme en -consumptie-campagne.”

Bekend verschijnsel
De vrachtwagens van Nedcargo zijn in Engeland een bekend verschijnsel op de weg. Nedcargo is een grote leverancier van allerlei luxe levensmiddelen vanuit Europa. Dit kan volgens Antvelink verklaren waarom Banksy juist Nedcargo heeft uitgekozen als doelwit voor zijn maatschappijkritische boodschappen.

Antvelink was verguld met de mededeling dat het om originele Banksy-werken gaat. Ze vertegenwoordigen een enorme waarde. Op 23 maart van dit jaar werd het schilderij ‘Painting for Saints’ uit 2020 verkocht voor 14,4 miljoen Britse ponden. De opbrengst gaat naar de National Health Service, de Britse publieke gezondheidszorg.

Rijksmuseum
Nedcargo heeft met het Rijksmuseum afgesproken dat de trailers begin mei tentoongesteld worden op het Museumplein in Amsterdam. De ‘protesttrailers’ zullen de hele zomer vrij voor het publiek te bezichtigen zijn. Na de zomer worden de trailers verkocht aan de hoogste bieder. Het geld gaat naar een nog nader te bepalen goed doel. “Na aftrek van onze kosten natuurlijk”, aldus Antvelink.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven