Europese aardappelmarkt (week 13)

De Nederlandse fabrieken leveren enkel op basis van contracten

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

België
Marktbericht Fiwap/PCA:
Industriemarkten: nog altijd rustige markten, met weinig actieve kopers die te maken hebben met een weinig concreet aanbod (mede door het opnieuw oppakken van de activiteiten op het veld).

De export blijft erg moeilijk door logistieke problemen en hoge transportkosten. 

Fontane: prijzen die voornamelijk rond de 5,00 €/q, kalme markt;
Challenger: prijzen die tussen de 5,00 en de 6,50 €/q, kalme markt;
Bintje: geen prijsopgaven vanwege een gebrek aan transacties. De zeer diverse kwaliteit van de Bintje-partijen leidt tot zeldzame transacties met prijzen van tussen de 5,00 en de 11,00 €/q.

Versmarkt: ietwat verschillende berichten over de supermarktverkopen, maar over het algemeen blijft de activiteit goed en groter dan die van voor de crisis. Het algehele aanbod lijkt beperkt voor vastkokende rassen (kleine voorraad), en groter voor kruimige rassen. De prijzen zijn stabiel of hoog voor de aardappelen uit de meest veeleisende kwaliteitscategorieën. De eerste geïmporteerde vroege aardappelen liggen nu al in de schappen.

Vastkokende rassen: de topkwaliteit aardappelen blijven moeilijk te vinden door de kleine aanvangsopbrengsten en de diverse gerapporteerde gebreken (hoog onderwatergewicht, verwelkte knollen, blauwe vlekken…). De prijzen voor de gemiddelde kwaliteit liggen tussen de 20,00 en de 25,00 €/q en de aardappelen van (zeldzame) topkwaliteit worden verhandeld tegen hogere prijzen (tot 30,00 €/q),

Kruimige en melige rassen: het aanbod van aardappelen van wasbare kwaliteit is niet overdreven groot en de prijzen zijn stabiel met telersprijzen vanaf 10,00 en tot 15,00 €/q, indien wasbaar en eenvoudig te koken.

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en aanverwante industrierassen, 40 mm, min 60% 50 mm:

Nederland
De verschillende bedrijven met verwerkte aardappelen worden nog steeds afgeremd door de lockdown en de langdurige sluiting van restaurants en de evenementensector. De Nederlandse fabrieken produceren voorzichtig en verwerken in deze nog zeer onzekere periode geen andere partijen dan de partijen op basis van contracten. De industrieprijzen zijn licht gedaald.

Op de binnenlandse versmarkten ligt de detailhandelsomzet nog steeds 10% hoger dan voor de crisis.

Frankrijk
De prijsdaling is voelbaar op alle industriemarkten en er zijn maar weinig fabrikanten die kopen, maar er is wel sprake van enige tussenhandel (Frans en ook Duits). Over het algemeen worden de aardappelen, geleverd op basis van contracten, zonder vertraging geleverd.

De exportmarkt is nog steeds abnormaal rustig, met prijzen die stabiel of licht gedaald zijn. Er is in sommige regio's sprake van de aanwezigheid van kopers uit Oost-Europese landen, maar de prijzen blijven een moeilijk punt. 

Industrieaardappelen, bulk, voor export, excl. btw, Nord Seine, €/qt, min - max (gem) (RNM):

Duitsland
Versmarkt (vroege en halfvroege aardappelen): de prijzen van vastkokende aardappelen zijn hetzelfde gebleven 10,83 €/q (net als de voorlaatste prijsopgaven), en ook die van zacht kokende/bloemige aardappelen zijn hetzelfde gebleven: 10,25 €/q (net als de voorlaatste prijsopgaven). De prijzen van aardappelen afkomstig uit de kratten-palletopslag en gekoelde opslag liggen echter € 3 hoger (zie ook de REKA-prijzen in onderstaande tabel!).

In februari lag de aardappelconsumptie 2,5% hoger dan in februari 2020. Door steeds grotere toename van het onkruid en extra conserveringskosten (nieuwe antikiemingsoplossingen, gekoelde opslagruimten) komen sommige bedrijven steeds meer in de financiële problemen. En de nieuwe lockdownmaatregelen voor Pasen helpen de situatie niet...

De prijzen binnen de industriemarkt zijn licht gedaald  en liggen tussen de 7,50 en de 8,00 €/q voor Innovator (tussen de 8,25 en de 8,75 €/q vorige week) en voor Agria tussen de 6,50 en de 7,00 €/q (tussen de 7,25 en de 7,75 €/q), voor Challenger tussen de 7,00 en de 7,50 €/q (tussen de 7,75 en de 8,25 €) en voor Fontane tussen de 6,50 en de 7,00 €/q (tussen de 7,25 en de 7,75 €/q). De prijzen van croustilles/chips-rassen zijn stabiel, maar stevig: tussen de 9,00 en de 13,00 €/q. 

Aanplant van vroege inheemse rassen: in de vroege regio's (Pfalz, Baden-Württemberg, Rijnland, regio Burgdorf (Nedersaksen) is het planten onder zeil voltooid, maar is het planten zonder bescherming in nog in volle gang.

* Als er niet op de velden wordt gewerkt, moet 1 €/q aan sorteerkosten van de prijs worden afgehaald  

Biologische aardappelen: ongewijzigde telersprijzen van 40,00 €/q (alle rassen en markten samen), onderhandelbare prijzen.

Groot-Brittannië
Gemiddelde marktprijs voor niet-gecontracteerde aardappelen voor de week die eindigde op 20/03/21: 147,02 £/t (+/- 162 €/t), een daling van 4,02 £/t (-2,7%).

Voor meer informatie: 
FIWAP
www.fiwap.be


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven