Europese Commissie publiceert Short-term Outlook

Goede vooruitzichten voor Europese tuinbouwexport

Volgens de Short-term Outlook for EU Agricultural Markets in 2021 van de Europese Commissie zijn de vooruitzichten voor de Europese landbouwmarkt in 2021 gunstig. Het document, gepubliceerd op 30 maart, benadrukt de veerkracht van de Europese landbouwsector tijdens de coronacrisis, een periode waarin de hogere verkoop in de retail en de thuisconsumptie het omzetverlies in de horeca gedeeltelijk compenseerden. Het optimisme van de Europese Commissie baseert zich vooral op de dynamiek van de wereldvraag en de verwachte heropening van de horeca van zodra de vaccinatiecampagne voldoende gevorderd is.

Bovendien benadrukt het document dat de onzekerheden met betrekking tot de handelsbetrekkingen met de Verenigde Staten aanzienlijk zijn afgenomen nadat begin maart een overeenkomst werd bereikt om de importtarieven naar aanleiding van het luchtvaartconflict tussen de EU en de VS tijdelijk op te schorten.

Het document maakt ook melding van het eind 2020 bereikte gunstige akkoord met het Verenigd Koninkrijk, dat een quota- en tariefvrije handel garandeert. Toch verloopt de handel met het VK niet helemaal zonder problemen. Aan beide zijden van het Kanaal is er immers nog tijd nodig om zich aan te passen aan de nieuwe situatie en de nodige voorwaarden te scheppen voor optimale handelsuitwisselingen, bijvoorbeeld met betrekking tot infrastructuur en grenscontroles.

Het rapport geeft een algemeen overzicht en een beeld per sector, gebaseerd op de analyse van de laatste trends in de agrifoodmarkten. Het geeft onder andere aan dat de prijsstijging van akkerbouwgewassen de (vee)telers helpt om de stijgende kosten van kunstmest en andere grondstoffen te compenseren.

Wat vers fruit betreft, zoals onder andere sinaasappelen en appelen, wordt verwacht dat de hoge consumptie, die is waargenomen sinds het begin van de pandemie, zal aanhouden.

Bron: efeagro.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven