Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spaanse aardbeienteelt herstelt zich, maar lockdown in Duitsland baart zorgen

De aardbeienteelt in Huelva haalt weer het normale teeltniveau na een eerste seizoenshelft met ongeveer 50% minder afzet. Door het koufront Philomena, de regens en de bewolkte dagen was de opbrengst namelijk flink geslonken. Maar de voor de afzet geschikte hoeveelheden daalden ook door kwaliteitsproblemen vanwege het natte weer.

"Er zijn grote volumes aardbeien naar de voedingsindustrie gestuurd, maar dat brengt natuurlijk economische verliezen met zich mee voor de bedrijven die hun aardbeien anders op de versmarkt afzetten", zegt Rafael Domínguez, manager van de telersvereniging Freshuelva. “Nu zijn er weer meer aardbeien op de markt verkrijgbaar en de vraag is acceptabel, maar de prijzen blijven laag. De supermarktketens drukten de prijzen immers op een moment dat er nauwelijks aanbod was. De prijzen daarna weer laten stijgen, is uiteraard erg moeilijk.”

Volgens de manager van Freshuelva bevinden we ons nu op een keerpunt in het seizoen: Pasen komt eraan, maar er is ook de opflakkering van het coronavirus in Duitsland en andere Europese landen. Dat zou de afzet wel eens pijn kunnen doen.

“April is de maand waarin de aardbeiteelt in Huelva zijn piek bereikt, maar ook de kwaliteit haalt nu zijn topniveau qua Brix, kleur en smaak dankzij de vele zonuren. We hopen op goed weer de komende dagen, maar de evolutie van de pandemie in Noord-Europa verontrust ons. Duitsland, de belangrijkste exportbestemming voor Spaanse aardbeien, dreigt op slot te gaan en de bewegingsvrijheid wordt beperkt. Dat raakt ons direct. Ik heb het dan bijvoorbeeld over het sluiten van de weekmarkten, waar veel Duitsers bij mooi weer graag hun boodschappen doen. De situatie op de Britse markt is dan weer beter, want de vaccinatiecampagne loopt daar vlotter. Mensen mogen er zich vrijer bewegen en de verkoopkanalen beginnen zich te herstellen. Het Verenigd Koninkrijk is de derde belangrijkste markt voor onze aardbeien.”

De komende twee weken worden cruciaal voor de exporteurs uit Huelva, want vanaf half april zal er weer product beschikbaar komen vanuit de Nederlandse, Belgische, Duitse en Franse teelt. De ruimte voor de Spaanse aardbei wordt dus kleiner.

Ook de frambozen hebben last gehad van het slechte weer, zij het in mindere mate. Tot 20 maart was er ongeveer 25% minder product beschikbaar, maar de prijzen bleven volgens Rafael Domínguez wel op een aanvaardbaar niveau, zonder al te grote schommelingen. Ook de vraag was stabiel.

De opbrengst van blauwe bessen is dit jaar daarentegen aanzienlijk hoger omdat vele aanplanten van de voorbije jaren nu tot volle wasdom komen. "De grotere oogst doet zich vooral voor bij de extra vroege rassen, waardoor we eind december al van start konden gaan", zegt de manager.

Eerste zendingen aardbeien naar Canada en blauwe bessen naar Brazilië
Nadat de Spaanse regering de eisen van Canada voor de afzet van aardbeien in het Noord-Amerikaanse land had aanvaard, werd in februari van dit jaar de opening van de Canadese markt voor Spaanse aardbeien bevestigd. De proefzendingen zijn al begonnen, namelijk door het bedrijf Frutas Borja, lid van Freshuelva.

“De eerste export naar Canada is al uitgevoerd en we wachten nu op feedback van de Canadese autoriteiten om te weten of de protocollen zijn nageleefd. Daarna kunnen we dan de export verder ontwikkelen. We zullen binnenkort een rondvraag publiceren van Extenda, het handelsbevorderingsagentschap van Andalusië, over de bijzonderheden van de aardbeienmarkt in Canada, waar het Spaanse fruit zal concurreren met de Amerikaanse en Mexicaanse producties."

De opening van de Braziliaanse markt voor Spaanse blauwe bessen is ook van recente datum. “De blauwe bessenteelt begint te pieken in Huelva en nu vindt ook de eerste export naar Brazilië plaats, want de exporteurs hebben zich tot nu toe vooral op de Europese markt gericht. Binnenkort hopen we ook de opening van de Canadese markt voor onze blauwe bessen aan te kunnen kondigen.”

Publicatiedatum: