Beschikbaarheid Braziliaanse gember dit seizoen mogelijk 20% hoger

Het Braziliaanse gemberseizoen is begin dit jaar van start gegaan. Het seizoen, dat in januari aanvangt, eindigt doorgaans pas in november. "In dit stadium van het seizoen verzenden we de verse gember per luchtvracht. Vanaf juni is de gember voldoende gerijpt om per schip te worden verladen. Het resterende deel van het seizoen wordt het product dan ook per zeevracht geëxporteerd," vertelt Fred Tavares van UGBP. UGPB staat voor Union of Growers of Brazilian Papayas, maar het bedrijf houdt zich ook bezig met de export van gember. 

Grotere beschikbaarheid dit seizoen
Tot dusver ziet het Braziliaanse gemberseizoen er goed uit. "Het weer was ideaal tijdens het teeltseizoen," legt Tavares uit. "We rekenen niet alleen op een product van uitmuntende kwaliteit, maar ook op een oogsttoename van zo'n 20% ten opzichte van vorig jaar," vervolgt hij. De gember wordt in twee Braziliaanse regio's geteeld. 60% is afkomstig uit Espírito Santo en 40% uit São Paulo en Santa Catarina. 

De Braziliaanse gember wordt op de binnenlandse markt afgezet maar ook geëxporteerd naar markten als Argentinië, Uruguay, de VS en Europa. "De VS neemt ongeveer de helft (44,6%) af en in 2019 waren zij de grootste gemberimporteur, met een import ter waarde van €100 mln. Een derde van de beschikbare aantallen is bestemd voor Nederland en de overige 20% worden naar andere markten geëxporteerd, waaronder Uruguay, Italië, Rusland en Argentinië," zegt Tavares. 

Potentieel van gedroogde gember
Naast verse gember zien Braziliaanse exporteurs ook volop mogelijkheden voor gedroogde gember. Tavares: "Op de Europese markt groeit de vraag naar gedroogde gember. De verwachting is dat dit ook de komende jaren zo blijft en ook de prijzen stijgen geleidelijk. De top-drie van interessantste markten in Europa zijn Nederland, het VK en Duitsland. Deze landen importeren forse aantallen en het is dus goed om hierop te focussen."

"De populariteit van gember is enorm gegroeid vanwege de vele gezonde eigenschappen. Gember is effectief tegen spijsverteringsproblemen, de griep en zelfs stress," zegt Tavares tot slot. 

Voor meer informatie: 
Fred Tavares
UGBP
+1 305 365 7811 
ftavares@ugbp.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven