De Chileense citrusexport voor 2021 wordt geraamd op 387.000 ton, een stijging van 6% tegenover 2020, zo laat het Citruscomité van de Chileense Vereniging van Fruitexporteurs Asoex weten. De grootste stijging zal zich naar verwachting voordoen bij de mandarijnen (+11%), gevolgd door de clementines (+7%). Ook de citroenexport zal vermoedelijk stijgen, namelijk met 3%, terwijl de zendingen van sinaasappelen gelijk zullen blijven aan die van vorig jaar.
De toename van de citrusexport kan dankzij de areaaluitbreiding in het afgelopen decennium. "Het totale citrusareaal bedraagt nu 22.230 hectare, waarvan 8.427 hectare mandarijnen, 7.376 hectare citroenen, 6.260 sinaasappelen en 167 grapefruits", zegt Juan Enrique Ortúzar, voorzitter van het Citruscomité.
De export van clementines zal naar verwachting 55.000 ton bedragen, die van mandarijnen 145.000 ton, van sinaasappelen 89.000 ton en van citroenen 98.000 ton.
Volgens Juan Enrique Ortúzar zijn de gunstige ramingen deels te danken aan de grotere hoeveelheid regen die vorig jaar is gevallen in het centrum van het land en aan de waterreserves in de waterbekkens van de regio Norte Chico. "Door de regens zien we het nieuwe seizoen met een geruster gemoed tegemoet dan vorig jaar het geval was. We zijn heel positief gestemd."
Exportmarkten
De Verenigde Staten zijn de belangrijkste bestemmingsmarkt, goed voor ongeveer 85% van de totale export van het Chileense citrus. Daarna komen het Verre Oosten en Europa, met respectievelijk ongeveer 9% en 3%. Beperkte volumes gaan ook naar Canada, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten.
China opende zijn markt voor het Chileense citrus in 2020. De export naar de Aziatische gigant bedroeg vorig jaar 5.650 ton citroenen, 1.031 ton mandarijnen, 404 ton sinaasappelen en 46 ton clementines.
Voor meer informatie:
Comité de Cítricos Asoex
www.asoex.cl