Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"We verwachten 5 à 10% meer groene asperges in Granada"

Het aspergeseizoen is weer in volle gang in de Spaanse provincie Granada. Cooperativas Agro-alimentarias de Granada ondersteunt er vijftien telersverenigingen met in totaal meer dan 5.600 aspergetelers en 7.200 hectare. Tijdens het oogstseizoen genereert de sector in Granada meer dan 18.000 directe en indirecte banen.

Van alle Spaanse provincies worden in Granada de meeste asperges geteeld. De oogst is dit jaar begin maart van start gegaan en de opbrengst is tot nu iets minder dan vorig seizoen door de plotselinge temperatuurschommelingen van de afgelopen weken. Op de percelen organiseren de telers de oogst, terwijl de coöperaties de verwerking en verpakking van het product voor hun rekening nemen. "We verwachten een seizoen met asperges van goede kwaliteit en een toename van het aanbod tussen 5% en 10%", zegt Antonio Zamora, vertegenwoordiger van de afdeling Groene Asperges binnen Cooperativas Agro-alimentarias de Granada en voorzitter van de telersvereniging Centro Sur uit Huétor Tájar.

Gedurende de vier maanden dat het seizoen duurt, worden er in Granada zo'n 33.000 ton groene asperges gestoken (gegevens voor 2020), wat 67% van de productie in Andalusië vertegenwoordigt en meer dan de helft van de totale oogst in Spanje. Maar liefst 80% wordt geëxporteerd naar een groot deel van de EU-landen, waarbij de omvangrijkste volumes bestemd zijn voor Duitsland, Zwitserland en Frankrijk. Ook de consumptie in Spanje trekt aan, al deed er zich vorig jaar een opmerkelijke daling voor door de sluiting van het horecakanaal als gevolg van de pandemie.

Dankzij de kwaliteit van het water, de vruchtbare vlakte in het centrum van de provincie, de professionaliteit van de telers en de organisatie in coöperaties wordt er een product op de markt gebracht dat zich moeiteloos onderscheidt: topkwaliteit, krachtige smaak, aangename textuur en optimale versheid. Met nieuwe rassen, biologische teelt en proeven met glastuinbouw om de opbrengst te verhogen, zetten de coöperaties ook in op innovatie. In het hele productieproces, van de teelt op het veld tot de verwerking in de pakstations, overheersen milieuvriendelijke methoden, waarbij ook de traceerbaarheid van deze zeer gezonde groene asperge wordt gegarandeerd.

Samen met haar leden zet de tweedegraads coöperatie uit Granada zich in om het concurrentievermogen van deze groente te verbeteren. "Om de toenemende concurrentie van derde landen het hoofd te bieden, kan de oprichting van een interprofessionele vereniging voor groene asperges op nationaal niveau ons helpen om competitiever te worden en de afzet van dit kwaliteitsproduct te versterken", besluit Antonio Zamora, verwijzend naar het interprofessioneel project dat al wordt gesteund door telers en representatieve organisaties van de sector in Andalusië en andere gewesten zoals Castilla-La Mancha en Extremadura.

Voor meer informatie:
Cooperativas Agro-alimentarias
www.faecagranada.com

Publicatiedatum: