Andalusisch citrusseizoen verloopt stroperig, maar telersprijzen zijn goed

Het Andalusische citrusseizoen gaat met kleine stapjes vooruit. “In vergelijking met vorig jaar kunnen we spreken van een vertraging van anderhalve maand”, aldus Manuel Altava, vicevoorzitter van de telersvereniging Asaja Sevilla. “Maar de telersprijzen zijn goed te noemen.” Hoewel ongeveer 30% van het citrus nog aan de bomen hangt, wat voor de sinaasappelen in dit tweede deel van het seizoen zelfs oploopt tot ongeveer 50%, omschrijven de Andalusische telers het huidige seizoen toch als "een goed jaar".

De kwaliteit van het fruit was degelijk in het eerste deel van het seizoen, en ook de prijzen waren gunstig voor de telers. Die tendens houdt ook nu nog aan voor de latere rassen, waarbij er in februari en maart zelfs contracten werden getekend met prijzen van rond de 0,50 euro per kilo voor de variëteit Valencia Late.

Volgens Manuel moet de reden voor deze prijzen worden gezocht in de vrees voor mogelijke tekorten in de komende maanden. “Deze psychose heeft een prijszeepbel veroorzaakt, want de hoge telersprijzen zullen waarschijnlijk niet kunnen worden waargemaakt op de markt".

Over het algemeen bestaat de indruk dat er in dit tweede deel van het seizoen wat minder fruit is dan aanvankelijk werd geraamd. Dat heeft veel te maken met de klimatologische instabiliteit en de hoge opbrengst van vorig jaar. Het is daarom zeer waarschijnlijk dat de uiteindelijke oogst in Andalusië lager zal uitvallen dan oorspronkelijk verwacht.

De dreiging uit Egypte
De Andalusische telers tonen echter hun bezorgdheid over de concurrentie die Egypte uitoefent. Dat geldt overigens vooral voor dit tweede deel van het seizoen, aangezien het Noord-Afrikaanse land de afgelopen drie jaar erin geslaagd is Spanje te overtreffen in de aanvoer van Valencia Late sinaasappelen. “Die variëteit bereikt de Europese markt anderhalve maand eerder dan de Spaanse tegenhanger, en dan nog tegen veel lagere prijzen, omdat de teelt in Egypte niet is onderworpen aan de normen op het gebied van loon, sociale wetgeving en milieu waaraan de Spaanse teler wel moet voldoen", klaagt Manuel.

De cijfers bevestigen inderdaad de toename van de import van Egyptische citrus. In 2020 importeerde de Europese Unie 284.936 ton citrus uit Egypte, 28,5% meer dan in 2019 (221.781 ton). Als we alleen naar sinaasappelen kijken, importeerde Europa van september 2020 tot februari 2021 in totaal 55.264 ton uit Egypte, 16,5% meer dan in dezelfde periode van het voorgaande seizoen.

Bron: sevilla.abc.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven