Nieuwe oogst Siciliaanse wortelen tot mei op de markt

De teelt van de Siciliaanse wortel is een van de meest representatieve van Italië, omdat het de enige groenten is die in het laagseizoen wordt geteeld. Deze wortel heeft een opmerkelijke geur en smaak, is vers en knapperig. Dit komt vooral door de omgeving waarin hij groeit, in het zuidoosten van Sicilië, op vruchtbare grond op enkele kilometers van de zee.

Salvatore, Luisa en Antonietta, kinderen van Pietro Spatola

“Bij ons gaat het om halfverwerkte wortelen, die na het wassen en sorteren in big bags worden gedaan. Deze worden vervolgens naar verpakkingsbedrijven in Midden- en Noord-Italië gestuurd om te worden verwerkt. Aldaar worden ze geselecteerd en verpakt in de typische trays, zakken of in bulk voor distributie en vervolgens verkocht via de retail”, zegt Pietro Spatola, een tuinbouwer uit Rosolini.

Big bags van ongeveer 1000 kg

“De teelt van wortelen in Italië vindt plaats in vier belangrijke gebieden: Sicilië (februari tot mei), Fiumicino (mei tot juni en november tot maart), Chioggia (mei tot augustus en november tot maart) en Fucino (juni tot januari).”

De Italiaanse teelt bestrijkt het hele jaar, maar er zijn concurrenten. “Er zijn veel buitenlandse wortelen op de markt in Italië, maar wat Sicilië betreft, zijn Israël, Spanje en Portugal de voornaamste concurrenten. Duitsland, Polen en andere Europese landen verschijnen wanneer de wortelen uit Fucino, Chioggia en Fiumicino op de markt komen. Wanneer de buitenlandse hoeveelheden bijzonder groot zijn, overlappen hun gewassen volledig met die uit Italië. In dat geval is de concurrentie groter en daalt ook de prijs van de Italiaanse wortelen.” 

“Het seizoen 20-21 was niet één van de beste, omdat het aanbod van de wortelen uit verschillende gebieden elkaar overlapte, waardoor de prijzen daalden. Daartegenover stond een algemene daling van de consumptie als gevolg van Covid-19. De gemiddelde prijs van onze merkloze wortelen, geleverd in big bags, bedraagt €0,25 per kilo.”

Wat kan worden gedaan om de afzet te verbeteren en vooral om de kenmerken ervan bij de consument te promoten? Zou het zinvol zijn wortelen autonoom te verpakken en af te zetten?

“De logistiek verhindert ons de gewassen rechtstreeks aan de retailers te leveren, omdat deze zich hoofdzakelijk in Midden- en Noord-Italië bevinden. Wij moeten dus samenwerken met plaatselijke verpakkers die beter georganiseerd zijn en erin slagen het hele jaar door aan de supermarkten te leveren. Anderzijds gaan de wortelen, die vanuit Sicilië naar het buitenland worden verzonden, reeds verpakt de deur uit. Voor degenen die met halfverwerkte wortelen werken, zijn big bags momenteel de beste oplossing. De voortdurende uitbreiding van de teelt in Italië dreigt echter het aanbod van binnenlandse wortelen op te blazen”, besluit Pietro.

Voor meer informatie: 
Pietro Spatola
Azienda agricola Pietro spatola
+39 368975400
+39 3386356056
info@pietrospatola.com
www.pietrospatola.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven