Patrick Caetano, Koeltehof Packers:

Zuid-Afrika verwacht uitzonderlijk goede Hass-oogst

In de avocadoboomgaarden rondom het Zuid-Afrikaanse Kiepersol rijpt een uitzonderlijke Hass-oogst aan de bomen. Metingen hebben uitgewezen dat de Hass-avocado's over een week of twee gereed zijn om geoogst te worden, zo laat Patrick Caetano weten, manager van het pakstation van Koeltehof Packers, het grootste avocadopakstation in Mpumalanga. 

Twee weken geleden begon het verpakken van Carmen Hass in het pakstation. Inmiddels worden de laatste Fuerte-avocado's verpakt en wordt er een begin gemaakt met het verpakken van Pinkertons. 

"De Hass-oogst ziet er bijzonder goed uit. We verwachten ongeveer het dubbele van vorig jaar te oogsten. Ik denk dat het een uitstekend seizoen gaat worden," zegt Patrick.

Hij legt uit dat Greenskin-avocado's gedurende de bloeiperiode last hadden van de droogte. "De neerslag later in het seizoen heeft voor iets betere maten gezorgd, maar het voorjaar was erg droog. Hass bloeide ongeveer twee weken na de groene avocado-rassen en in deze periode waren er weinig temperatuurschommelingen en lag het kwik rond de 25 tot 28°C. De neerslag die hierop volgde was zeer bevorderlijk voor de fruitzetting.”

Foto's: Koeltehof

"Jonge en iets oudere bomen, van vijf tot acht jaar oud, dragen goede, grote vruchten. De oudere bomen daarentegen geven kleiner fruit. Er is echter ook een sterke vraag naar deze kleine maten op overzeese markten. Het fruit wordt in plastic kratten naar het buitenland geëxporteerd. Ik denk dat ons fruit dit seizoen over de hele linie één tot twee maten groter is dan vorig jaar. Daarbij zijn de avocadoprijzen momenteel zeer goed, met name voor Hass."

Oogstseizoen verkorten
Het Zuid-Afrikaanse avocado-seizoen probeert gebruik te maken van het korte afzetvenster op de Europese markt voordat de aanvoer van Peruaanse avocado's op gang komt. De afgelopen jaren hebben telers in deze regio hun oorspronkelijk zes maanden durende seizoen verkort tot een periode van drie maanden en streven zij ernaar om alle Hass-avocado's eind mei/begin juni te hebben verzonden. 

“Er zijn momenteel heel wat avocado's op het water, maar deze zullen de markt beslist niet overspoelen," vervolgt Patrick. "We willen ons fruit op de markt hebben voordat Peru de markt bereikt. Wanneer het Hass-seizoen aanbreekt dan werken we gedurende zes tot acht weken in de weekenden en dag en nacht door om minstens 70% tot 80% van de Hass-oogst te verpakken voor het fruit uit Peru op de markt komt. We leveren dan wel een product van hogere kwaliteit, maar de aanwezigheid van Peruaans fruit drukt wel de prijzen." In oktober trekt de markt weer aan maar dan is het voor hen te laat. 

Avocado's uit Kiepersol presteren beter met wat rust en herstel
Deze benadering, die sinds drie jaar gevolgd wordt door alle avocadotelers in de regio Kiepersol, heeft nog een ander voordeel. De bomen krijgen namelijk een maand rust voor de bloei in juli. Deze periode van rust en herstel vlakt de curve van de beurtjarencyclus af, waardoor telers nu ieder jaar zeker zijn dat ze drie vierde van hun oogst binnenhalen in plaats van met de ups en downs te kampen, zoals voorheen. 

Rechts: de Hass-oogst ziet er goed uit. 

“Het is hier in Kiepersol de trend aan het worden en het gaat ieder jaar beter, zeker wat betreft de Hass-oogst. Bij Greenskins zijn er meer verschillen, maar ook deze rassen gedijen er goed bij."

"We hebben er vertrouwen in dat we op deze manier een slecht jaar kunnen voorkomen en kiezen er dus voor om ieder jaar een gemiddeld goed jaar te hebben. In sommige seizoenen zijn de prijzen wel goed, maar kan men onvoldoende fruit leveren. Wat je wilt, is profiteren van goede prijzen en op deze manier kunnen we het gat in de markt voor Zuid-Afrikaanse avocado's goed benutten."

Hij merkt op dat telers dankzij vaste programma's met een grote avocado-exporteur ook aan het einde van het seizoen, wanneer de Peruaanse avocado's op de markt komen, goede prijzen voor hun product ontvangen. 

Inkomsten avocado's inmiddels gelijk aan of beter dan inkomsten uit macadamiateelt 
Het pakstation heeft haar sorteer- en verpakkingscapaciteit met ongeveer 20% verhoogd. Koeltehof beschikt over twee pakstations die gelijktijdig in gebruik zijn. "We werkten altijd door tot augustus en september, maar nu nog tot juni," zegt hij. "Er is in Kiepersol niets om te verpakken buiten het seizoen. Het andere belangrijke gewas dat hier wordt geteeld, zijn macadamia's."

Patrick vertelt dat er momenteel meer avocado's dan macadamia's worden aangeplant in de regio. "De inkomsten uit de avocadoteelt zijn vrijwel gelijk of beter dan die uit de macadamiateelt en avocado's bieden meer mogelijkheden, bijvoorbeeld verwerking, lokale markten en straatverkoop. 

Voor meer informatie: 
Patrick Caetano
Koeltehof Packers
+27 82 804 4119
pat@koeltehof.co.za
www.koeltehofpackers.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven