Oplossing ontwikkeld om houdbaarheid fruit zonder koeling te verlengen

Aangezien groenten en fruit tot de meest bederfelijke tuinbouwproducten behoren, lopen de post harvest-verliezen in India in de miljarden. Deze verliezen zijn met name het gevolg van een tekort aan geschikte bewaarfaciliteiten en koeltransport. Volgens sommige ramingen gaat 52% van alle AGF verloren voor het de consument bereikt. 

Een onderzoeksteam onder leiding van Jagadis Gupta Kapunganti, van het National Institute of Plant Genome Research (NIPGR) in New Delhi, beweert een veilige, gebruiksvriendelijke en kostenbesparende technologie te hebben ontwikkeld waarmee de rijping van groenten en fruit kan worden geremd.

Fruitsoorten, zoals banaan, mango en vijg, rijpen snel en zijn daardoor gevoelig voor beschadigingen. Na de oogst is het lastiger om ze op te slaan voor transport en aan markten te leveren. Het ingenieuze prototype dat werd ontwikkeld, heeft echter nu al bewezen effectief te zijn en de houdbaarheid van AGF te verlengen.

Kapuganti en zijn team ontvingen een subsidie van de Biotechnololgy Industry Research Assistance Council (BIRAC) om dit innovatieve product verder te ontwikkelen. 

De mango's op de rechterfoto werden met de formule behandeld en behielden hun textuur. De mango's op de linkerfoto rijpten daarentegen veel sneller. Foto's: Krishi.outlookindia.com 

“Naarmate groenten en fruit rijpen, worden ze zachter en raken ze sneller beschadigd of aangetast door ziekteverwekkers," vertelt Kapunganti aan krishi.outlookindia.com.

Ethyleen, een gasvormig planthormoon, speelt een sleutelrol in het rijpproces van fruit. Climacterische fruitsoorten, dit zijn soorten die rijpen nadat zij geplukt zijn, produceren meer ethyleen. Bepaalde fruitsoorten, zoals mango en banaan, produceren meer ethyleen dan andere climacterische fruitsoorten. 

Het rijpproces kan dus worden gereguleerd door het ethyleengehalte te beheersen. De laatste jaren is het gebruik van stikstofoxide hiervoor in zwang geraakt. 

Kapuganti: "Stikstofoxide wordt in planten geproduceerd via oxidatieve en reductieve routes. Wij ontdekten het pad en de omstandigheden die de stikstofoxide productie van bladeren kunnen stimuleren. We maakten een formule die de stikstofoxide productie van bladeren kan stimuleren."

Het team ontwierp vervolgens een prototype bestaande uit twee compartimenten, een kleiner compartiment voor de formule en een groter voor de te behandelen groenten en fruit. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven