Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitse aspergeseizoen start al voor Pasen

Dat Duitsland een land is van aspergeliefhebbers, blijkt vooral uit de cijfers. Iedere Duitser heeft volgens de cijfers in het afgelopen jaar circa 1,2 kg asperges geconsumeerd, en wel bij voorkeur witte asperges (0,93 kg). Daarvoor gaf een huishouden gemiddeld 8,82 euro per kilo uit. In 2010 oogstte men in Duitsland nog 89.800 ton asperges, in recordjaar 2018 was dit al 133.000 ton en in coronajaar 2020 nog steeds 107.000 ton. Overigens is Niedersachsen, ook al start de oogst hier later, de absolute koploper bij de aspergeteelt. Vanuit dit teeltgebied kwam bijna 27.000 ton van de geoogste asperges. Gevolgd door Brandenburg en Nordrhein-Westfalen met elk circa 19.000 ton en Bayern met circa 15.500 ton.

Bijzonder populair: Asperges uit de regio
Duitse aspergeliefhebbers hebben hun asperges graag uit de regio en in het juiste seizoen. Daarom teelt men in Duitsland op meer dan 22.000 hectare circa 83,5% van de in Duitsland gekochte asperges zelf. Het voorjaar is niet alleen voor de liefhebbers, maar ook voor de telers zelf altijd weer een spannende tijd. Want de lang verwachte seizoenstart laat zich maar moeilijk voorspellen, aangezien deze uiterst afhankelijk is van het weer. Fijne scheurtjes op de bovenkant van de gronddammen verraden echter of en welke van de verse asperges klaar zijn om geoogst te worden. Voorzichtig en met de hand moet de grond rondom de asperges dan stengel voor stengel weggehaald worden, voordat de asperge gestoken kan worden. Op deze wijze worden nu dagelijks de aspergedammen afgezocht naar nieuwe uitlopende stengels.

Pfalz: Grotere hoeveelheden pas na Pasen
Traditioneel is het zuiden altijd een paar dagen vroeger dan het noorden. De aspergedammen zien er echter in heel Duitsland veelbelovend uit. In Brandenburg wordt de seizoenstart vanaf 8 april, dat is aan het einde van week 14, verwacht. Judith Beicht, productmanager bij Pfalzmarkt für Obst und Gemüse verheugt zich op de oogststart: "In de Pfalz wordt de eerste asperge vanaf week 12 geoogst. Tot aan Pasen worden er aanvankelijk kleinere hoeveelheden voor de verkoop in de boerderijwinkels en op weekmarkten verwacht. Op grotere hoeveelheden, die dan aan de foodretail geleverd worden, rekenen we vlak na Pasen."

Niedersachsen: Eerste relevante hoeveelheden in week 15
Ook Walter Meyer, verkoopleider bij Erzeugergroßmarkt Langförden-Oldenburg heeft goede verwachtingen voor het noordwesten: "We rekenen in week 13/14 voorlopig op slechts kleine hoeveelheden asperges vanwege de nachten met vorst. De eerste relevante hoeveelheden voor de foodretail worden in week 15 verwacht. De bedrijven hebben nog steeds te maken met de gevolgen van de pandemie, als het gaat om de planning van seizoensarbeiders. Er zijn voldoende seizoensarbeiders gevraagd, maar of deze ook allemaal zullen komen, valt nog te bezien."

Baden: Onzekerheid aan het begin van het seizoen
In het zuiden zijn de voortekenen voor het beginnende aspergeseizoen goed. Hans Lehar, directeur van groenten- en fruitafzetcoöperatie Nordbaden: "We verwachten ondanks de momenteel koude temperaturen de eerste leveringen uit vervroegde teelt zonder grondverwarming in de week van Pasen. Door de zeer koude dagen in de afgelopen week en de 'koudeprikkel' die inmiddels bij de aspergewortels in aangekomen, worden deze bij zonneschijn en stijgende temperaturen snel actief."

Dan begint voor de Duitse aspergeteeltgebieden officieel het aspergeseizoen, waarop men zich verheugt, maar die men vanwege corona ook met zorgen tegemoet ziet. Hans: "Zullen de dringend benodigde seizoensarbeiders uit Oost-Europa beschikbaar zijn? Mag de horeca als belangrijk afzetkanaal weer openen? Worden de aanzienlijk hogere teeltkosten gedekt door hogere marktprijzen? Blijft men verschoond van een coronabesmetting en eventuele quarantainemaatregelen en kan de oogst volgens plan verlopen? Veel vragen die de gehele tuinbouwsector in de komende weken en maanden bezig zullen houden. Op één vraag bestaat echter een eenduidig antwoord: iedereen verheugt zich op het eerste aspergegerecht van vers geoogste asperges uit Duitsland."

Nordrhein-Westfalen: 'Goed aanbod en goede kwaliteit verwacht'
Ook in het westen is men overwegend optimistisch. "Door het koude weer is het aspergeseizoen in het westen zo'n veertien dagen later gestart dan afgelopen jaar. Sinds de tweede week van maart zijn in de handel de eerste asperges uit verwarmde teelt uit de regio's Niederrhein en Rheinland verkrijgbaar", zegt Alexander Scheufen, distributieleider groenten bij Landgard West Obst & Gemüse. "Vanaf eind maart starten onze leden nu ook met de oogst van asperges uit de vollegrond en onder folie. Daarbij rekenen we in het westen op een goede oogsthoeveelheid van een goede kwaliteit, zodat we samen met de bedrijven in het Rheinland, aan de Niederrhein en in het Spreewald ondanks de zeer uitdagende teeltomstandigheden vanwege de coronapandemie, positief naar het aspergeseizoen kunnen kijken."

Voor meer informatie:
www.landgard.de 
www.oga-bruchsal.de
www.pfalzmarkt.de 
www.elo-online.de 

Publicatiedatum: