Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Beperkte aanvoer paprika’s uit Almería

"In een normaal jaar leveren we nog een maand lang aanzienlijke hoeveelheden paprika's"

Het aanbod van paprika's is schaars op de Europese markten. Het seizoen is al ver gevorderd in Almería en het einde wordt verwacht rond eind april. Maar de aanvoer is al flink geslonken in de maand maart, met hoeveelheden die fors onder het gemiddelde liggen. Murcia is nog niet begonnen en ook Nederland komt iets later op gang.

De prijzen zijn momenteel zeker niet laag en schoten eind vorige week zelfs flink omhoog, op een gegeven moment zelfs boven de 5 euro per kilo. De schaarste doet zich vooral voor bij de rode en gele California paprika en de rode Lamuyo.

"De gevolgen van het koufront Filomena van begin januari waren direct merkbaar in gewassen als courgette, aubergine of komkommer, maar bij de paprika’s zag je de effecten pas in de maand maart. De oogst is flink gedaald en er zal in de maand april maar heel weinig aanbod zijn. In een normaal jaar leveren we nog een maand lang aanzienlijke hoeveelheden paprika's”, zegt José Antonio Baños, voorzitter van Ejidomar. "De vorst en de regen hebben ook hun impact op de paprikateelt in Murcia, waar de oogst iets later van start zal gaan dit jaar", voegt hij eraan toe.

Ook de koudegolf in februari in Nederland zorgt voor enige vertraging van het paprikaseizoen, want momenteel komt er amper Nederlands product op de markt. "De komende weken zullen er niet veel paprika's beschikbaar zijn", zo vertelt de voorzitter van deze telersvereniging uit Almería.

Ook al liggen de marktprijzen nu rond de 3 euro per kilo, volgens José Antonio Baños zal de gemiddelde prijs aan het einde van het seizoen heel wat minder zijn. "De afgelopen dagen zijn de prijzen op de veilingen flink gestegen. Er is zelfs wat gespeculeerd en zo is de rode California paprika op een gegeven moment opgeklommen tot maar liefst 5,10 euro per kilo. De algemene situatie laat echter een heel ander beeld zien. De gemiddelde prijzen lagen tot maart immers tussen de 0,60 en 0,90 euro per kilo, aanzienlijk minder dan vorig seizoen. Daarnaast is ook de gemiddelde opbrengst per hectare lager geweest dit jaar."

De export van paprika’s uit Almería naar de Noord-Amerikaanse markt is erop achteruitgegaan wegens het gebrek aan beschikbare vluchten. "Het is moeilijk geweest om vluchten te vinden voor het verzenden van paprika's naar de Verenigde Staten en Canada wegens de verminderde activiteit van luchtverkeer door corona."

Pitloze watermeloenen
Na Pasen gaat Ejidomar van start met de oogst van de eerste pitloze watermeloenen. "De weersomstandigheden dwingen ons dit jaar een weekje later te beginnen. Het lijkt erop dat het watermeloenareaal dit seizoen stabiel is gebleven, maar alles wijst erop dat voor het eerst in jaren de meloen aan uitbreiding heeft gedaan in Almería", besluit José Antonio Baños.

Voor meer informatie:
José Antonio Baños
Ejidomar
El Ejido, Almería (Spanje)
+34 950483511
presidente@ejidomar.es
www.ejidomar.es

Publicatiedatum: