PfalzMarkt maand later

Tekort aan lente-ui

In tegenstelling tot de fruithandel wordt de groentenhandel vaak gekenmerkt door perioden van acute schaarste aan bepaalde gewassen. Momenteel is dit het geval voor lente-uien, omdat er in Europa een tekort is ontstaan als gevolg van het weer en een vertraagde teelt.

“Wij hebben geconstateerd dat de vraag naar lente-uien van Egyptische en Italiaanse oorsprong de afgelopen drie weken exponentieel is gestegen. Deze vraag is afkomstig van onze Europese klanten, vooral die in de detailhandel, maar ook van de Duitse groothandelsmarkten”, zegt Biagio Annunziata, commercieel directeur van het groenten- en fruitimportbedrijf La Fenice, dat in 1995 werd opgericht.

Volgens Annunziata zijn er verschillende redenen voor het tekort. “Bij de grote coöperatie PfalzMarkt is de oogst, die gewoonlijk op 8 of 9 maart begint, bijna een maand te laat. De redenen hiervoor zijn zowel de lage temperaturen in maart als misschien een vertraging bij het uitplanten als gevolg van de door de pandemie veroorzaakte onzekerheden. Veel percelen die in een normaal jaar alvast werden voorbereid voor het volgende jaar, waren deze keer allemaal leeg.”

"Wij als importeurs zijn tevreden, omdat wij er deze week in geslaagd zijn te voldoen aan het verzoek van onze handelspartners, die niet waren voorbereid op een mogelijk tekort aan lente-ui. Op 30 maart komen er 4 containers aan in de haven van Salerno, afkomstig uit Alexandrië. Hiermee zijn we op tijd voor de leveringen met het oog op de Paasvakantie.”

De geïmporteerde lente-uien komen binnen op pallets van 200 verpakkingen van 120x80. Deze zijn op hun beurt weer verwerkt in kartons van 14 bundels met een gewicht van 120gr. Dit is een duidelijk teken van het gebrek aan het gewas. De lente-uien beschikken over een GlobalGAP-certificering.

De teelt van de lente-uien is eind november begonnen en La Fenice zal nog minstens een week over voldoende voorraad beschikken. Het seizoen van de lente-uien die voor het buitenland bestemd zijn, is verlengd tot na 10 maart, vooral in Duitsland, waar een gebrek aan binnenlandse gewassen is.

“Op die manier hebben wij een strategische positie en kunnen wij als logistieke brug fungeren, waardoor wij de kloof tussen Egypte en de verschillende Europese landen kunnen verkleinen, mede dankzij onze samenwerking met Egyptische telers”, zegt Annunziata.

“Wij zijn bezig met het sluiten van overeenkomsten voor een verhoging van de teelt. Ook zijn we bezig met een eigen specifieke verpakking en intensivering van de aanvoerroutes in de havens van Salerno, Ravenna en Gioia Tauro”, besluit Anniunziata.

Voor meer informatie:
Biagio Annunziata
La Fenice s.r.l.
Hoofdkantoor
Via Roma, 148
84010 San Marzano sul Sarno (SA) - Italië
+39 081 518 60 81

Biagio Annunziata, Inkoop/verkoop Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland
+39 338 99 16 524
Michele Annunziata, VK, Denemarken, Zweden
+39 339 48 13 565
lafeniceordini@gmail.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven