Chinees agrarisch platform voorspelt 'koerswijziging' landbouwsector dankzij mobiel internet

De agrarische sector in China is klaar voor een grote verandering op het gebied van productiviteit en efficiëntie dankzij de uitrol van het mobiele internet en de toegang tot het ultrasnelle 5G-netwerk, zo stelt Pinduoduo, één van de grootste agrarische platforms in het land.

De internetpenetratie in plattelandsgebieden kwam eind vorig jaar  voor het eerst boven de 50% uit, waarbij 99,7% van de online gebruikers via hun mobiele telefoon toegang tot het internet zoekt. China is van plan om de aanleg van het 5G-netwerk in 2025 te voltooien, wat de weg vrij zal maken voor de grootschalige implementatie van precisielandbouw. 

“We zien mogelijkheden voor een koerswijziging op het gebied van  mobiel betalen en het mobiele internet. Een andere voor de hand liggende mogelijkheid met veel potentieel is de agrarische sector," zegt Chen Lei, voorzitter en directeur van Pinduoduo. "Over de hele linie heeft de Chinese land- en tuinbouwsector tot nu toe minder kunnen profiteren van het internet dan andere sectoren. Er is dan ook nog volop ruimte voor ontwikkeling op het gebied van productiviteit, logistiek en marketing."

Pinduoduo zag de verkopen van tuinbouwproducten via haar platform vorig jaar verdubbelen naar meer dan €36 mld, waarbij zij 12 mln telers rechtstreeks in contact brengt met consumenten. Het bedrijf leidt telers op om hun producten online te verkopen en werkt aan de opbouw van een snel en goedkoop logistiek platform voor tuinbouwproducten, waarbij zij investeert in voedselveiligheid, precisielandbouw en voedingsmiddelentechnologie. 

"Eén van onze nieuwste ondernemingen is Duo Duo Grocery een afhaaldienst waarmee de levertijd tussen teler en consument van een paar dagen tot slechts 24 uur wordt verkort en waarbij lokale aanbieders worden gekoppeld aan lokale afnemers. Door deze vorm van lokale handel te faciliteren, verlaagt Duo Duo Grocery kosten, verkort zij transittijden en wordt ook voedselverspilling teruggedrongen. Wereldwijd zou de introductie van 5G tegen 2030 de connectiviteit een impuls van €1,7 bld kunnen geven in sectoren als gezondheidszorg en retail, zo heeft het McKinsey Global Institute berekend. In de landbouwsector zou het snelle 5G-netwerk precisielandbouw mogelijk maken door middel van onder meer draadloze sensoren, automatische irrigatiesystemen, drones en andere slimme toestellen. 

In Hongshan Village in Chongging kan men al een indruk krijgen hoe deze toekomst eruit zou kunnen zien. Sinaasappeltelers in deze regio gaven hun bomen vrijwel dagelijks water, met name in de maand augustus. Dankzij 5G kunnen zij deze taak nu op afstand uitvoeren via een monitoring- en bedieningssysteem dat aan hun smartphone is gekoppeld. Ze kunnen het irrigatiesysteem met een simpele klik via hun smartphone bedienen. 

“Chinese telers hebben de voordelen van het internet nog niet zo kunnen ervaren als stedelingen," vervolgt Chen. "We hebben de mogelijkheid om flink te investeren om de technologie die de agrarische teelt en toeleveringsketen ondersteunt te verbeteren en waarde te creëren voor zowel de consument als de teler."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven