Nederland gaat aardappelsector in Kenia helpen bevorderen

De regering van het district Nakuru in Kenia is van plan nauwer samen te werken met de Nederlandse overheid bij de bevordering van nieuwe technologieën en de aanpak van de tekorten aan gecertificeerd pootgoed in de aardappelsector.

Volgens gouverneur Lee Kinyanjui bedraagt de vraag naar goede pootaardappelen in Kenia jaarlijks 30.000 ton, terwijl het land slechts 6.700 ton teelt. De meeste telers recyclen de oogst van het vorige seizoen om als pootgoed te gebruiken, een maatregel die Kinyanjui aanwijst als de oorzaak van het tekort waarmee het land te kampen heeft.

Tijdens een ontmoeting met een delegatie uit Nederland onder leiding van ambassadeur Maarten Brouwer verklaarde Kinyanjui dat de schaarste aan gecertificeerde pootaardappelen in Kenia de opbrengst van het gewas heeft gestagneerd op 7 ton/ha, terwijl het potentieel 40 ton bedraagt.


Foto: Kenya News

Kenyanews.go.ke citeerde Kinyanjui als volgt: "Slechts één procent van de aardappeltelers in het land gebruikt officieel pootgoed en de rest gebruikt gerecycled pootgoed van hun teeltbedrijven en de informele sector, wat leidt tot een lage opbrengst van het gewas. Het provinciebestuur zal met Nederland samenwerken bij de bevordering van nieuwe tuinbouwtechnologieën voor het telen van meervoudig ziektevrij pootgoed met een hoge opbrengst, om zo het potentieel van meer dan  € 0,1 mld van de aardappelteelt in te ontsluiten."

Ambassadeur Brouwer merkte op dat de regeringen van Kenia en Nederland sinds 2012 samenwerken om de import van pootaardappelen te vergemakkelijken. Hij zei dat de Nederlandse regering technische bijstand zal verlenen aan het Keniaanse ministerie van Tuinbouw om de aardappelteelt een meerwaarde te geven.


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven