Nieuw-Zeelandse fritesproducenten verzetten zich tegen Europees overaanbod

De gevolgen van Covid-19 voor de fritessector op het noordelijk halfrond brengen plaatselijk geteelde en bewerkte frites in de lokale snackbar in gevaar. Lockdowns in heel Europa hebben geleid tot een overschot van naar schatting 1,7 mln ton aan ruw aardappelmateriaal.

Chris Claridge, CEO van Potatoes NZ, sprak over de gevolgen van het feit dat Europeanen minder frites gaan eten als gevolg van de lockdowns. "Dat betekent dat er een grote berg diepgevroren frites is die ergens heen moet. Onze economie werkt, zij sturen het hierheen, zo simpel is het."

Claridge wil dat de regering actie onderneemt om de Nieuw-Zeelandse aardappeltelers te beschermen tegen de toevloed van diepgevroren frites die in Europa wordt geteeld en bewerkt en die hun lokaal geteelde equivalent onderbiedt. Nu al worden in Nieuw-Zeelandse supermarkten diepgevroren fritespakketten uit België afgezet voor bijna de helft van de prijs van lokaal geproduceerde frites.

Nzherald.co.nz legt uit dat Nieuw-Zeeland ongeveer 150.000 ton diepgevroren frites per jaar produceert, maar dat Europa in één maand ongeveer 400.000 ton exporteert.

Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven