Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sormac:

Veelbelovende resultaten met UV-C desinfectie

De consument die een zakje sla koopt, verwacht een schoon product, houdbaar en zonder gezondheidsrisico’s. Verwerkers moeten aan deze behoefte voldoen, liefst zonder het gebruik van overmatig veel water en, in veel landen, zonder gebruik van middelen als chloor. Sormac onderzocht in haar laboratorium op pilotschaal en in de praktijk wat er met de inzet van UV-C voor de desinfectie van waswater bereikt kan worden. De resultaten zijn veelbelovend, mits UV-C op de juiste wijze wordt toegepast.

UV-C is ultraviolet licht, buiten het voor mensen waarneembare deel van het spectrum. De kiemdodende werking is maximaal tussen 240 en 280 nm. Bij deze gol­flengte verstoort het licht het DNA van micro-organismen, waardoor deze niet meer in staat zijn zich voort te planten. Deze eigenschappen maakt UV-C uiterst geschikt voor het desinfecteren van water.

Meten is weten
De testresultaten zijn eenduidig: de microbiologische vervuiling in waswater mét UV-C desinfectie is meer dan 2 log, dus 99% lager dan de vervuiling in waswater zonder UV-C desinfectie, zie onderstaande grafiek.

Het microbiologisch schoner waswater heeft ook een duidelijk positief effect op het gewassen eindproduct. Een reductie van circa 1,5 log (circa 96%) is gemeten bij een 2-staps wasproces met alleen in de tweede wasser UV-C. Dit wordt in de grafiek hieronder weergegeven. Zonder de toepassing van UV-C is de reductie niet meer dan ongeveer 65%.

Het gebruik van UV-C desinfectie heeft drie voordelen voor de verwerker. Het verlaagt de kans op kruisbesmetting, waarbij ziekteverwekkers van het ene product op het andere worden overgedragen. Ten tweede verlengt het de houdbaarheid van het product omdat het microbiologische schoner is. Tenslotte biedt UV-C desinfectie een economische besparing doordat er minder vers water nodig is.

Voor meer informatie:
Sormac B.V.
Huiskensstraat 68
NL-5916 PN Venlo
+31 [0]77 351 84 44
info@sormac.nl 
www.sormac.nl 

Publicatiedatum: