Franse retailer Intermarché verlaat ook retailalliantie AgeCore

Na het Duitse Edeka wil ook de Franse retailer Intermarché de alliantie AgeCore verlaten. AgeCore werd sinds kort geleid door Dirk Depoorter van Colruyt Group.

Na het bericht van Edeka volgt Intermarché nu hetzelfde voorbeeld, meldt de Franse zakenkrant Les Echos. Edeka is ontevreden, omdat het zijn dominante positie onvoldoende kan verzilveren. De Duitsers hebben al een nieuwe inkoopcentrale opgericht: Everest, samen met de Nederlandse websuper Picnic.

Rechtszaak
Bij Intermarché spelen andere factoren. Eén ervan is een rechtszaak die door de Franse concurrentiewaakhond werd aangespannen. De retailer wordt beschuldigd van machtsmisbruik via de inkoopcentrales AgeCore en ITM Belgium. Het Franse ministerie van Economie vindt het niet kunnen dat inkoopcentrales geld eisen van merkfabrikanten zonder dat daar reële tegenprestaties tegenover staan.

Tussen 2018 en 2020 zette AgeCore grote merkfabrikanten als Nestlé, PepsiCo, Mars of Coca-Cola onder druk door de bestellingen stop te zetten. Als het effectief tot een veroordeling komt, dreigt het hele zakenmodel van de retailalliantie op de schop te moeten.

Het volledige artikel lees je hier. 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven