Sla als lokproduct in enkele Spaanse supermarktketens

De Spaanse brancheorganisatie Galicia Unións Agrarias-UPA hekelt de onaanvaardbare houding van de grote supermarktketens, die sla al maanden als lokproduct gebruiken en daarmee een prijsdaling voor deze bladgroenten in de hand werken. De slatelers uit de Noord-Spaanse regio Galicië houden het hoofd niet meer boven water.

“Sinds het begin van de pandemie is de verkoopprijs van deze groenten met meer dan 50% gedaald. Deze situatie sleept dus al enige tijd aan en zadelt de telers uit Galicië met een forse inkomensdaling op”, zo liet de organisatie in een verklaring weten.

“Het begon allemaal met een initiatief van Mercadona, dat een paar maanden geleden sla begon te verkopen op gewicht in plaats van per stuk. Dat zorgde meteen voor een prijsdaling van deze groenten, en Gadis, Lidl en Día aarzelden geen moment om op de kar te springen.”

“Sinds het begin van de pandemie heeft de tuinbouwsector zich voorbeeldig gedragen door in te staan voor de voedselvoorziening van de gehele bevolking, ook al lagen de verkoopprijzen soms laag. De supermarktketens hadden er daarentegen geen enkele moeite mee om van de situatie gebruik te maken en winst te behalen met de inspanningen van anderen”, bekritiseert de organisatie.

“Ze hebben sla in het schap liggen tegen 35 cent, minder dan de helft van de normale verkoopprijs en ver onder de 48 cent die telers normaal ontvangen”. De brancheorganisatie vraagt om verantwoordelijkheidszin en dringt er bij Mercadona, Gadis, Lidl en Día op aan om hun houding te wijzigen. Tegelijkertijd eist de organisatie dat de bevoegde overheidsinstanties hun verantwoordelijkheid nemen en krachtig optreden tegen praktijken die de waarde van tuinbouwproducten naar beneden halen. “Dit is immers een frontale aanval op het levensonderhoud van de Galicische telers.” 

Bron: agrodigital.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven