Vicente Bayona, manager van Tropical Bayper:

“We houden een heel goed gevoel over aan de avocadoteelt in Valencia”

Vorige week is de oogst van Lamb Hass-avocado's in de Spaanse provincies Castellón en Valencia van start gegaan. Het Hass-seizoen is in deze teeltgebieden al afgelopen en de prijzen waren zeker niet slecht. Ook voor de Lamb Hass verwacht men een mooi seizoen.

"We zijn net begonnen met de oogst en afzet van de Lamb Hass-avocado's. Het eerste fruit bereikt al een drogestofpercentage van 24%", zegt Vicente Bayona, manager van Tropical Bayper uit Castellón en commercieel verantwoordelijke van boomkwekerij Brocaw España voor de Valenciaanse Gemeenschap.

"We hebben het Hass-seizoen afgerond met telersprijzen tussen de €2,50 en €2,70 per kilo, wat heel mooie prijzen zijn. Er is op dit moment eigenlijk geen andere groenten of fruit dat zo veel in het laatje brengt voor de telers. We houden een heel goed gevoel over aan de teelt van avocado’s in Valencia”, aldus Vicente Bayona.

Tropical Bayper beschikt over ongeveer 250 hectare eigen avocadoteelt verspreid over verschillende delen van de Valenciaanse Gemeenschap. Daarnaast heeft het ook overeenkomsten lopen met afzonderlijke telers. Het fruit wordt afgezet onder het huismerk Valls Tropik in Zwitserland, Frankrijk en in mindere mate in België en Nederland. "Dit jaar hopen we ongeveer uit te komen op een afzet van 1 miljoen kilo, maar binnen 2 à 3 jaar, wanneer onze boomgaarden tot volle wasdom komen, zouden we onze opbrengst graag zien groeien tot 3 miljoen kilo", zegt Vicente Bayona.

Bij gebrek aan ruimte voor de uitbreiding van de avocadoteelt in de provincie Málaga vanwege beperkte watervoorraden en stijgende pachten, heeft Brocaw España zijn blik gericht op andere Spaanse teeltgebieden. Zo zijn er ook zones in de Valenciaanse Gemeenschap met een ideaal microklimaat voor de teelt van dit tropisch fruit.

De avocado deed zijn intrede in de Valenciaanse Gemeenschap rond 2013, maar de grootste areaaluitbreiding vond plaats in 2017 en 2018. Naar schatting staan er tussen de 250.000 en 270.000 avocadobomen op ongeveer 700 hectare in de Valenciaanse Gemeenschap.

“Brocaw España werkt samen met het Valenciaanse Instituut voor Landbouwonderzoek IVIA om de meest geschikte gebieden te vinden voor de avocadoteelt, maar ook om de kwaliteit van het fruit te analyseren voordat het op de markt wordt gebracht", legt Vicente Bayona uit, die benadrukt dat de avocado niet zomaar zonder controle kan worden aangeplant en dat het fruit moet worden geoogst met het optimale drogestofgehalte. “Er is nog ruimte om verder te groeien in de Valenciaanse Gemeenschap, maar toch is de avocadoteelt niet geschikt voor alle teeltgebieden. Het is belangrijk dat dit in acht wordt genomen, want fruit dat niet aan de kwaliteitseisen voldoet kan het imago van de Valenciaanse avocado aantasten en de teelt dus minder rendabel maken”, besluit hij.

Voor meer informatie:
Vicente Bayona Pérez
Byper Tropik
+34 616445682
comercial@bayex.es
www.bayex.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven