Juan Antonio Reyes, manager van Reyes Gutiérrez:

"Met Lamb Hass en Maluma kan het Spaanse avocadoseizoen 8 maanden duren"

De Spaanse avocado blijft stappen voorwaarts zetten op de Europese markten, waar de consument steeds vaker uitkijkt naar kwaliteitsvol tropisch fruit van dichtbij dat een lagere koolstofvoetafdruk heeft dan de overzeese tegenhanger. In haar ambitie om de afzetkalender van de Spaanse producties te verlengen, ziet de sector vooral mooie kansen liggen door in te zetten op rassendiversificatie binnen het segment van de avocado’s met ruwe schil.


De familie Reyes Gutiérrez

Zo ook het bedrijf Reyes Gutiérrez uit Málaga. "We hebben proeven gedaan met de rassen Lamb Hass en Maluma. Met deze twee rassen erbij zou Spanje gedurende 8 maanden op de markt kunnen blijven, van week 40 tot week 25/30", legt Juan Antonio Reyes, manager van het bedrijf, uit.

"De Lamb Hass-avocado heeft enkele zeer belangrijke voordelen: door zijn rechtopstaande groei kan het in intensieve boomgaarden worden geplant, het biedt een hoge productiviteit en het fruit heeft het juiste kaliber", legt Juan Antonio uit. "Het is een zeer goede aanvulling op het Spaanse seizoen van de Hass-avocado, dat zo nog twee maanden verder kan." Het eerste fruit van dit ras met ruwe schil wordt momenteel geoogst en in de Valenciaanse Gemeenschap is het overigens de meest geteelde variëteit. "Reyes Gutiérrez moedigt alle telers dan ook aan dit ras zeker een kans te geven."

“De Maluma-avocado is ook heel productief, maar de kalender is totaal tegengesteld aan die van de Lamb Hass. In Spanje kunnen we de oogst starten in week 40/41”, zegt de manager van Reyes Gutiérrez. "Maar de introductie verloopt toch trager dan die van de Lamb Hass, omdat we op onze proefbedrijven bepaalde moeilijkheden ondervonden in de teelt vanwege de schimmelgevoeligheid van het ras."

Zo zou het seizoen in november kunnen starten met Maluma, daarna overschakelen op Hass en in juni eindigen met Lamb Hass. Maar ook al zijn de rassen met ruwe schil het populairst op de Europese markt, er worden ook nog andere geteeld in Spanje, zo merkt Juan Antonio Reyes op. “In Spanje worden ook greenskins geteeld, zoals Bacon of Fuerte. Daar is veel vraag naar in Oost-Europa, zoals in Hongarije, Polen, Oekraïne of Roemenië. Het is overigens een prachtig jaar geweest voor de groene avocado's en de prijzen waren erg hoog."

De vraag naar avocado's is groter dan het aanbod en heeft de afgelopen jaren een groei gekend die ook nu nog niet te stoppen lijkt. En ondanks de schommelingen op de markt door de komst van producten van andere herkomstlanden, blijft het fruit mooie prijzen maken.

Daarom heeft deze groep uit Vélez-Málaga, die gespecialiseerd is in de teelt en afzet van tropisch fruit, plannen voor een ambitieus project. “We willen blijven groeien in volume in Spanje. We hebben momenteel 450 hectare verdeeld over Portugal, Cádiz en Málaga, en dat zouden we tegen 2025 graag uitbreiden tot 1.000 hectare”, kondigt Juan Antonio Reyes aan. "Bovendien beschikken we nu ook over een basis van 600 m² op de groothandelsmarkt in Valencia, die dienst doet als een logistiek uitgangspunt voor de verdere distributie van onze producten en voor de aankoop van Valenciaanse producten."

Voor meer informatie:
Juan Antonio Reyes
Reyes Gutiérrez
+34 952 50 56 06 (Spanje)

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven