Jaco le Roux, Afrifruta

Mozambikaanse teler gaat mee met groei gedroogde mango en kokosnoot en breidt versassortiment uit

Gedroogde mango kan tot 18 maanden worden bewaard, maar is te populair geworden om de uiterste houdbaarheidsdatum te naderen. De enorme wereldwijde vraag naar gedroogde mango heeft ertoe geleid dat de teelt van het Mozambikaanse fruitbewerkingsbedrijf Afrifruta met 25% j-o-j is gestegen.

In het Oost-Afrikaanse land groeien mangobomen en kokospalmen in het wild, maar tot het moment dat het bedrijf investeerde in droogfaciliteiten en toegang kreeg tot de wereldmarkten, hadden de plaatselijke gemeenschappen er weinig inkomsten uit gehaald.

Tien jaar geleden begon Jaco le Roux, een teler die opgroeide op een avocadobedrijf in Zuid-Afrika, na te denken over hoe het beste gebruik kon worden gemaakt van de overvloed aan mango's en kokosnoten in de provincie Inhambane en bij deze onderneming kreeg hij later gezelschap van Ties Minnen, die de Europese afzet verzorgt.

Afrifruta, nu de grootste leverancier van verse kokosnoten aan Zuid-Afrika, levert gedroogde biologische en conventionele mango's en gedroogde biologische kokosnoten aan Europese retailers en laadt volgende week hun laatste exportcontainer met gedroogde mango's voor dit seizoen, die vanuit Durban zal worden verladen.

Een minpuntje: de 1.200 mm regen van december tot februari heeft de kwaliteit aangetast en hun mangovolumes dit seizoen beperkt.

Afhankelijk van kleinschalige telers
Het bedrijf blijft vasthouden aan zijn inkoopmodel van telers, waarbij het fruit betrekt van commerciële telers en van ongeveer 3.100 families (die samen ongeveer 15.500 afzonderlijke leveranciers vormen), vertegenwoordigd door negen agrarische gemeenschaps-verenigingen in kleine dorpen.

Een kwart van het aanbod wordt zelf geteeld om een continue basisvoorraad aan te leggen.

Jaco: "Een van de grootste effecten die we hebben gezien van onze betrokkenheid bij deze gemeenschappen is op de plaatselijke scholen, waar we betrokken zijn bij het motiveren van leerlingen om zich in te schrijven op school en hun studie af te maken. Elk jaar neemt het aantal leerlingen op school toe. Sommige leveranciers die als kleinschalige telers begonnen, zijn inmiddels doorgegroeid naar het bewerken van grotere stukken land van tussen de 5 en 15 ha."

Mango, het zomergewas van Afrifruta, en kokos, hun wintergewas, vormen een praktisch paar vanuit operationeel oogpunt.

Vijf jaar geleden hadden ze één droger, nu drogen vijf drogers hun mangoschijven en kokosnoot 'smiles'. De drogers werken op kokosnootschillen en mangopitten; drie van deze drogers gebruiken evenveel elektriciteit als de enkele droger waarmee ze begonnen. Jaco merkt op dat het gebruik van biomassa ook bij de mangodrogers in Zuid-Afrika standaard is geworden.

Afrifruta's assortiment van gedroogde mango, gedroogde kokosnoot en een tropische mix met gedroogde kokosnoot, banaan en ananas

De prijs van biologische gedroogde mango is de afgelopen jaren dichter bij die van conventioneel gedroogde mango komen te liggen en dit jaar zal ongeveer driekwart van hun gedroogde mango voor de export worden gedroogd met behulp van zwaveldioxide, waardoor de kleur behouden blijft.

Meer interregionale handel
Afrifruta streeft naar een grotere betrokkenheid bij de lokale en Zuid-Afrikaanse markt, zowel voor verse als voor gedroogde producten (er wordt onderhandeld met Zuid-Afrikaanse verpakkers), terwijl ook een klantenbestand wordt opgebouwd in het VK en de VS, met name voor hun gedroogde kokosnoten.

Hun kokosnoten zijn allemaal biologisch, meestal afkomstig van de rijpe overblijfselen van de kokosplantages die door de Portugese kolonisten werden aangelegd. Jaco: "Er is een enorme vraag naar cosmetische kokosolie in Mozambique, terwijl de gemeenschap in Maputo een gestage markt biedt voor Afrifruta's gedroogde kokos 'smiles'."

Afrifruta's koudgeperste kokosolie van eerste persing wordt geproduceerd voor de Mozambikaanse en Zuid-Afrikaanse markten

De Mozambikaanse mango's komen drie weken eerder dan de Zuid-Afrikaanse, dus is er een impuls om de vroege Zuid-Afrikaanse markt van verse mango's te voorzien. Jaco zegt dat ze was- en desinfecteerlijnen hebben geïnstalleerd voor het verpakken van verse mango's voor de Zuid-Afrikaanse markt.

Mozambikaanse mangocultivar als beste beoordeeld door proefpanels
Afrifruta investeert in opleiding en tuinbouwvoorlichting. Zo is men begonnen met de topbewerking van mangobomen die door individuele huishoudens in dorpen worden geteeld. De kleinschalige telers moesten worden overtuigd van de voordelen van dit drastische proces. De mangoboomgaarden van de stamhoofden van de verschillende dorpen dienden als demonstratieblokken om te worden geënt met enten van commerciële cultivars, met een verwachte toename van de opbrengst en kwaliteit in de komende seizoenen.

Voorbereiding van de mango voor het drogen

"We zijn bezig met onze eerste aanplant van Brooks, een late variëteit die nog niet in Mozambique te vinden is. We streven ernaar ons seizoen met anderhalve maand te verlengen. We zullen meer Tommy Atkins, Kent en Keitt planten en ook een lokaal ras dat we hebben geselecteerd, een middenlaat tot laat ras dat Reiner heet."

Jaco herkende het ras Reiner tussen de in het wild groeiende mangobomen in het gebied, waarvan de meeste vooral vezelige vruchten hebben, maar deze niet. De uitgesproken tropische smaak van het ras werd door elk proefpanel met hun Europese klanten als beste beoordeeld; de zuurgraad is iets hoger.

Moeilijk te voorspellen ananasoogst
Ananassen gedijen goed in hun tropische klimaat, maar het ontbreken van gewasmanipulatie om synchroniciteit van de oogst af te dwingen bemoeilijkt het nut ervan.

"Ananassen zijn voor ons een zeer moeilijke productlijn omdat het zonder manipulatie van de vruchtzetting niet mogelijk is de oogstvolumes te voorspellen", legt Jaco uit. "De vruchtzetting in de winter is meer synchroon, maar dan krijgen we al die ananassen terwijl we met mango's bezig zijn. We moeten ananassen zo kunnen plannen dat ze in ons teeltschema passen en via een vereniging die we aan het opzetten zijn met de tuinbouworganisaties waarmee we samenwerken, gaan we de ananasteelt verbeteren."

Foto's van Afrifruta

Afrifruta heeft de afgelopen vijf jaar laten zien hoe een op mensen gericht project met winstoogmerk in Afrika eruit kan zien.

Voor meer informatie:
Jaco le Roux
Afrifruta
jaco@afrifruta.com
Ties Minnen
Ties@afrifruta.com
www.afrifruta.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven