Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pilotopstelling uitgebreid tot volledige zonne-energieinstallatie

De eerste zonnebron boven rode bessen staat

Geen plastic bogen, betere bescherming tegen extreem weer door klimaatverandering, een stabieler klimaat voor de gewassen en groene energie opwekken. De rode bessen van Rini Kusters uit Wadenoijen worden sinds kort beschermd door een nieuwe, permanente teeltondersteunende voorziening: unieke zonnepanelen.

GroenLeven heeft de pilotopstelling, die hier sinds 2020 stond, uitgebreid tot een volledige zonnebron met ruim 4.500 zonnepanelen, die genoeg groene stroom opwekken voor 400 huishoudens. Onlangs rondde GroenLeven de realisatie van de zonnebron af, welke binnenkort in gebruik wordt genomen.

In 2019 startte GroenLeven een proef waarbij twee soorten panelen werden getest boven frambozen, die speciaal voor de proef ontwikkeld werden, waaronder een semi-transparante variant. In 2020 is in samenwerking met Wageningen University & Research dit onderzoek uitgebreid naar meer pilotopstellingen met zonnepanelen boven diverse soorten zachtfruit, waaronder de rode bessen van Kusters. Hiermee konden de effecten van de panelen op de planten onderzocht worden. De eerste resultaten werden eerder al bekend gemaakt. De proefopstelling is in de afgelopen maanden uitgebreid naar een complete zonne-energieopstelling op demonstratieschaal waar alle bessenstruiken hun plek onder vinden.

Extremer weer
De opstelling wekt groene energie op, maar biedt ook bescherming tegen extreme weersomstandigheden. Rini Kusters: “De excessen in Nederland worden te groot. Ik merk dat onze zomers veel te heet worden, onze winters veel te nat. Als iets voor de planten
schadelijk is, dan zijn het deze weersomstandigheden wel. Neem bijvoorbeeld het ontstaan van schimmel op de vruchten door een te nat klimaat, een vervelend probleem dat steeds meer voorkomt.”

Door de traditionele plastic overkappingen te vervangen door zonnepanelen, biedt Rini zijn gewassen een gunstiger klimaat en betere bescherming. Kusters: “Op de heetste dag vorig
jaar was het onder de zonnepanelen gevoelsmatig 10 graden koeler. Op de natste dag vorig jaar bleven de planten nagenoeg droog. Het is echt veel beter voor het fruit. Het is een oplossing waar ik écht in geloof.”

De toekomst van Agri-PV
Agri-PV krijgt steeds meer voet aan de grond in Nederland, een toneel waar GroenLeven een hoofdrol op speelt in Nederland. Onlangs richtte een consortium van wetenschappers, bedrijven actief in de zonne-energie (waaronder GroenLeven) en de agrarische sector het project Sunbiose op om zo de ontwikkeling van zonne-energiesystemen in de agrarische sector een boost te geven. Willem de Vries, projectmanager bij GroenLeven: “Een groot deel van het onderzoek gaat over de effecten van Agri-PV op de planten. De eerste proefjaren geven goede hoop, maar lang nog niet alles is duidelijk. Telers zoals Rini Kusters verdienen onze waardering door deze stap te zetten, om hun teelt weersbestendiger te maken maar ook ons te helpen om deze stap te maken in de energietransitie.”

Voor meer informatie:
GroenLeven zone-energie
Lange Marktstraat 5-7 
8911 AD Leeuwarden, Nederland
+31 (0) 513 200 959
info@groenleven.nl
www.groenleven.nl 

Publicatiedatum: