Groei in koudetechniek na overname Van Kempen

Unica in 2020 ruim door omzetgrens van € 500 miljoen

Unica, een van de grootste technisch dienstverleners van ons land, heeft ook in coronajaar 2020 uitstekende resultaten behaald. De bedrijfsomzet groeide met meer dan 11% tot € 539 miljoen
(2019: € 483 miljoen) en het operationele resultaat (EBITDA) groeide met 8% van € 38,3 naar 41,2 miljoen.

Hiermee wordt voor het eerst in de bedrijfshistorie de omzetgrens van een half miljard doorbroken. Vanwege het sterke groeipotentieel van de negen bedrijvenclusters wordt in 2021 een verdere groei in omzet en rendement verwacht. Deze verwachting wordt versterkt doordat Unica in 2021 meerdere acquisities denkt te kunnen realiseren.

Beperkte invloed coronacrisis
"Unica is door het in de laatste jaren sterk gegroeide aandeel van ‘recurring revenue’ in stabiele sectoren als farma, voeding, zorg en overheid aanzienlijk minder gevoelig voor negatieve economische effecten zoals de coronacrisis." 

Ook de drie acquisities in 2020 hielpen in de omzetstijging, al is autonome groei nog altijd de belangrijkste groeicomponent voor Unica. De rendementsgroei bleef achter bij de doelstellingen door hogere operationele kosten als gevolg van de coronamaatregelen. De nettowinst groeide met 1% naar € 21,5 miljoen (2019: € 21,2 miljoen). Vanwege de betere aansluiting bij de bedrijfsactiviteiten  communiceert Unica voortaan de productieomzet in plaats van gefactureerde omzet. Op basis van de oude maatstaf bedroeg de omzet in 2020 € 567 miljoen (2019: € 497 miljoen).

John Quist, CEO van Unica, licht toe: “Dankzij ons sterke fundament, de flexibiliteit en inzet van onze medewerkers en het vertrouwen van onze opdrachtgevers kunnen wij terugzien op een goed jaar, zeker gezien de omstandigheden waarin een beroep werd gedaan op ons aanpassingsvermogen. Door het decentrale ondernemerschap en de nauwe samenwerking met klanten konden we snel oplossingen vinden waarmee onze werkzaamheden veilig door konden gaan. Alle medewerkers kunnen trots zijn op de sterke bedrijfsprestaties. De technische kennis van vakspecialisten, variërend van monteurs tot ICT-architecten, blijft de belangrijkste voedingsbodem voor het succes van Unica.”

Vooruitzichten
Unica verwacht dat de langetermijneffecten van de coronacrisis op zijn bedrijfsactiviteiten beperkt zijn, al blijft in 2021 sprake van onzekerheid over de duur en effecten van de coronacrisis. Het perspectief voor technische dienstverlening blijft volgens het bedrijf echter sterk vanwege de onveranderde opgaves voor het duurzamer en intelligenter maken van de gebouwde omgeving, de noodzaak van technisch beheer en onderhoud en de toename van digitale dienstverlening. Unica verwacht voor 2021 een omzet te realiseren van minimaal € 600 miljoen en een verdere groei van het rendement.

Overnamestrategie
Naast autonome groei vult Unica zijn groeidoelstellingen ook in met gerichte acquisities. In maart 2020 werd Numan & Kant (meet- en regeltechniek) overgenomen, een toevoeging aan het cluster Building Intelligence waardoor Unica zijn klanten door heel Nederland kan voorzien in oplossingen op het gebied van automatisering, data-analyse en Internet of Things (IoT). In maart werd ook PCT Koudetechniek overgenomen en in december 2020 volgde de acquisitie van Van Kempen Koudetechniek. Met name in de foodsector kent koudetechniek een sterk groeiende afzet, maar ook in andere domeinen zoals koeling van datacenters, het conditioneren van laboratoria, operatiekamers en airconditioning in gebouwen komt de kennis van dit specialisme uitstekend van pas.  

Voor meer informatie: 
Unica
De Wel 15
3871 MT Hoevelaken
+31 (0)33 2478080 
www.unica.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven