"Er zijn meer bedrijven die exporteren dan importeren"

11 procent minder goederenimport uit Afrika

Nederland importeerde in 2020 voor 10,9 miljard euro goederen uit Afrika. Dat is 11 procent minder dan een jaar eerder. Tegelijkertijd daalde de Nederlandse export naar Afrika met 10 procent naar 15 miljard euro. De goederenhandel met Afrika daalde in 2020 sterker dan de totale Nederlandse handel. Dit blijkt uit voorlopige cijfers over de goederenhandel en de nieuwe Internationaliseringsmonitor van het CBS waarin de handelsrelatie met Afrika centraal staat.

De afgelopen vijftig jaar nam de Nederlandse goederenhandel mondiaal toe, zowel de invoer als de uitvoer. Het groeitempo van de goederenimport uit Afrika bleef achter bij het totaal. Het aandeel van Afrika was in de periode 2011-2020 gemiddeld 3,1 procent van de totale goederenimport. Ten opzichte van 2019 daalde de import uit Afrika in 2020 met 10,8 procent, terwijl de totale import daalde met 7,8 procent. Hierdoor daalde het importaandeel van Afrika in 2020 naar 2,6 procent.

Het aandeel van Afrika in de totale export bedroeg de afgelopen tien jaar gemiddeld 3,2 procent. In 2020 nam de export naar Afrika met 10,4 procent af. Dat is een sterkere daling dan van de totale Nederlandse export (-6,5 procent). Deze daling is, net als de importkrimp, voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de coronacrisis en de lagere olieprijs. Met Afrika wordt relatief meer gehandeld in olie en olieproducten.

Nigeria belangrijkste goederenleverancier
De Nederlandse goederenimport uit Afrika bedroeg in 2020 10,9 miljard euro. Dat is ongeveer evenveel als de invoer uit Italië, de 7e goederenleverancier voor Nederland. De belangrijkste Afrikaanse importpartner voor de Nederlandse markt is Nigeria, gevolgd door Zuid-Afrika, Ivoorkust, Ghana en Kameroen. Deze vijf landen namen in 2020 61 procent van de Nederlandse goederenimport uit Afrika voor hun rekening.

Nigeria en Zuid-Afrika belangrijkste exportbestemmingen
In 2020 bedroeg de Nederlandse export naar Afrikaanse landen 15 miljard euro. Dat is vergelijkbaar met het bedrag van de export naar Spanje, onze 7e exportbestemming. Nigeria en Zuid-Afrika zijn de belangrijkste exportmarkten. Daarna volgen Egypte, Togo en Marokko. Bijna 62 procent van de Nederlandse export naar Afrika gaat naar deze vijf landen.Relatief weinig bedrijven handelen in goederen met Afrika. Er zijn meer bedrijven die exporteren naar het continent dan bedrijven die daarvandaan importeren. Veruit de meeste handel met Afrika speelt zich af in de groothandel en de industrie. Het grootbedrijf is verantwoordelijk voor meer dan 80 procent van de export naar dit werelddeel. Tussen de afzonderlijke landen verschilt dat aandeel sterk. Dit meldt het CBS in de Internationaliseringsmonitor over Afrika.

Bron: CBS


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven