Europese aardappelmarkt, week 12

De prijsdalingen in Frankrijk zijn op alle markten voelbaar

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

België
Marktbericht Fiwap/PCA:
Industrieaardappelen: rustige markten, met weinig aanbod en vooral (zeer) weinig afnemers, zowel voor de industrie als voor de export.
Bintje: geen prijsopgaven wegens gebrek aan transacties.
Fontane, Challenger: prijzen van tussen de 5,00 en de 6,00 €/q, rustige markten. Zeer weinig aanbod en (zeer) weinig actieve kopers vanuit de industrie en de handel. Er is enige export naar Zuid-Europa, terwijl sommige Oost-Europese landen belangstelling blijven tonen voor aankopen. 

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en aanverwante industrierassen, 40 mm, min 60% 50 mm:

Nederland
Langdurige beperkingen als gevolg van de lockdown verminderen de drukte op de markten en zijn in hoge mate verantwoordelijk voor de prijsdaling. Voor de industrie blijft het aanbod van niet-gecontracteerde partijen niettemin klein, maar de vraag hiernaar is ook nagenoeg afwezig.

Fabrieken geven prioriteit aan de contracten, met prijzen die afgelopen weekend tussen de 7,00 en de 8,50 €/q lagen.

De export gaat in een lager tempo verder, naar traditionele bestemmingen in Zuid-Europa en met prijzen van tussen de 8,00 en de 12,00 €/q, afhankelijk van het ras en de kwaliteit.

Op de binnenlandse versmarkten is sprake van een goede vraag en zijn de prijzen onveranderd gebleven: er worden telersprijzen geboden van tussen de 8,00 en de 14,00 €/q voor kruimige rassen en tussen de 10,00 en de 18,00 €/q voor vastkokende rassen.

Frankrijk
De prijsdalingen zijn op alle markten voelbaar. De partijen die door de industrie worden verwerkt, blijven beperkt door een dringendere aanvoer van partijen die niet lang houdbaar zijn. Partijen waarvan de kwaliteit moeilijk in te schatten was, bleven vorige week afgezet worden voor prijzen van tussen de 5,00 en de 7,00 €/q, maar er bleef ook sprake van duurdere intermediaire prijzen.

Voor de export gaan de meeste partijen naar Spanje en Italië, terwijl de Oost-Europese landen te weinig aanwezig blijven.

Industrieaardappelen, bulk, voor export, excl. btw, Nord Seine, €/qt, min - max (gem) (RNM):

Duitsland
Versmarkt (vroege en halfvroege aardappelen): de prijzen van vastkokende aardappelen zijn licht gedaald tot 10,83 €/q (11,00 €/q, voorlaatste prijsopgaven), en ook die van zacht kokende/bloemige aardappelen  zijn licht gedaald, en wel tot 10,25 €/q (10,33 €/q, voorlaatste prijsopgaven). De prijzen van aardappelen afkomstig uit de kratten-palletopslag en gekoelde opslag ligt echter € 3 hoger (zie REKA-prijs in tabel!).

De prijzen op de verwerkingsmarkt zijn licht gedaald en liggen tussen de 7,75 en de 8,25 €/q voor Innovator (tussen de 8,25 en de 8,75 € vorige week) en voor Agria tussen de 6,75 en de 7,25 €/q (tussen de 7,25 en de 7,75 €/q vorige week), voor Challenger tussen de 7,25 en de 7,75 €/q (tussen de 7,75 en de 8,25 €/q vorige week) en Fontane tussen de 6,75 en de 7,25 €/q (tussen de 7,25 en de 7,75 €/q). Van de croustilles/chips-rassen zijn de prijzen stabiel, maar stevig: tussen de 9,00 en de 13,00 €/q.

* Als er niet op de velden wordt gewerkt, moet 1 €/q aan sorteerkosten van de prijs worden afgehaald  

Biologische aardappelen: ongewijzigde telersprijzen van 40,00 €/q (alle rassen en markten samen), onderhandelbare prijzen.

Groot-Brittannië
Gemiddelde marktprijs voor niet-gecontracteerde aardappelen voor de week die eindigde op 13/03/21: 151,04 £/t (+/- 166 €/t), een stijging van 11,19 £/t (+ 8%).

De verschuivingen op de markt met niet-gecontracteerde soorten blijven gedomineerd worden door de verpakkingsindustrie. Over het algemeen zijn de markten kalm, en de vraag wacht op een mogelijke versoepeling van de lockdown-maatregelen vanaf 29 maart aanstaande.

De gedeeltelijke heropening van de opslagplaatsen moet nieuwe kansen creëren. De heropening van scholen en hogescholen heeft de vraag van degenen die deze sectoren voorzien, nieuw leven ingeblazen. Het sluiten van scholen voor Pasen aan het einde van de maand zal ervoor zorgen dat de vraag wordt onderbroken, hoewel er wel enige herbevoorrading kan plaatsvinden. Op de velden was het vorige week in het hele land te koud en te nat om te kunnen planten. Sommige telers, op lichtere gronden, wilden hun activiteiten vorig weekend, indien mogelijk, echter toch hervatten.

Voor meer informatie:
FIWAP
www.fiwap.be 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven