Zuid-Afrikaanse sector ziet meer exportmogelijkheden naar BRICS-landen

Het afgelopen decennium is de Zuid-Afrikaanse landbouwsector gegroeid. De bruto toegevoegde waarde van de sector nam met 44% toe ten opzichte van 2010. In termen van volume groeide de Zuid-Afrikaanse landbouwproductie in deze periode met 19%. Alle subsectoren vertoonden groei, inclusief de verwerkende sector. Voor  tuinbouwproducten bedroeg de groei 70%, voor dierlijke producten 43%, veldgewassen 22% en bewerkte producten 13%, zo blijkt uit cijfers van het Bureau for Economic Research (BER) en het Bureau for Food and Agricultural Policy (BFAP). 

De langetermijnprognoses van het BFAP schetsen eveneens een positief beeld van de Zuid-Afrikaanse productiegroei. De agrarische sector in Zuid-Afrika blijft groeien en om deze reden zou er gewerkt moeten worden aan een verdere diversifiëring en ontwikkeling van de exportmarkten om deze grotere aantallen af te kunnen zetten. 


Afbeelding
: Dreamstime.com

De noodzaak voor de uitbreiding van exportmarkten wordt ondersteund door het feit dat een aantal Zuid-Afrikaanse tuinbouwcategorieën hun productiedoelen, zoals vermeld in het uit 2012 daterende National Development Plan (NDP), al hebben overschreden. Dit geldt onder meer voor citrus en macadamia's. Voor avocado's, appelen en druiven komen de NDP-doelen snel in zicht. 

Deskundigen zeggen dat de sector op zoek zou moeten gaan naar nieuwe markten binnen de BRICS-landen. BRICS is een acroniem voor vijf belangrijke opkomende economieën: Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika zelf. De sector zou zich moeten focussen op een sterke BRICS-strategie, die wordt ondersteund door solide bilaterale afspraken tussen de BRICS-landen. 

Klik hier om het hele artikel te lezen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven