Gisteren is in Murcia het project Love K-labaza van Sakata Seed Ibérica voorgesteld. Het initiatief stelt zich tot doel de consumptie alsook de teelt van pompoen in Spanje en Portugal, maar ook daarbuiten, te promoten. Het project zou graag alle pompoentelers verenigen om zo waarde te creëren rond dit product, dat hoogwaardige voedingseigenschappen bezit en in de keuken een veelzijdig product is. Speciaal daarvoor zijn de merken Love K-labaza voor de Spaanse markt en Love B-tternut voor Portugal in het leven geroepen. Een gezamenlijke marketingstrategie zal de pompoenconsumptie in beide landen naar een hoger niveau proberen te tillen.
Het event vond plaats in de gebouwen van Sakata Seed Ibérica in Murcia en werd bijgewoond door een van de beste chef-koks ter wereld, Martín Berasategui, die ondertussen al 12 Michelin-sterren heeft verzameld en de peetvader is van dit project, en door David de Jorge, beter bekend als Robin Food.
"Het pompoenareaal in Spanje is de afgelopen 10 jaar met 6 à 8% per jaar gegroeid, wat toch duidelijk aangeeft dat het een product is waar vraag naar is", zegt Javier Bernabeu, manager van Sakata Seed Ibérica. "De pompoen reikt immers niet alleen een hoge voedingswaarde aan, het is ook een van de groenten die het best houdbaar zijn. Er zijn maar weinig vruchten die gedurende 6 maanden na de oogst op kamertemperatuur kunnen worden bewaard”, voegt hij eraan toe.
Het aantal pompoenproducten stijgt in Europa, waar sinds 2016 meer dan 500 nieuwe artikelen zijn gelanceerd. “Met een gemiddelde jaarlijkse consumptie van 0,85 kilo per persoon kan Spanje nog niet tippen aan landen als de Verenigde Staten of Argentinië, maar we gaan wel de goede kant op”, vertelt Eva Bataller, biotechnologe bij Sakata, die een zeer interessante studie heeft gepresenteerd waarin ze onder meer de voedingseigenschappen en mogelijke gezondheidsvoordelen van de pompoen heeft geanalyseerd.
Love K-labaza wil een sterk, herkenbaar, veelzijdig en functioneel merk zijn. De letter K steekt erboven uit met zijn fonetische en visuele kracht. Het silhouet van de Butternut zorgt voor herkenbaarheid en het hartje voegt emotionele waarde toe. De tegenhanger voor Portugal, en op middellange termijn ook voor de rest van Europa, is Love B-tternut, die hetzelfde doel bereikt via een evenwichtige typografie en vorm.
Het zaadhuis heeft een omvangrijk ontwikkelingsprogramma voor pompoenrassen, vooral van het type Butternut of flespompoen, waarvan het in zaadverkoop het grootste marktaandeel heeft in Spanje.
“Ongeveer 60% van de wereldwijde pompoenconsumptie is van het type Butternut, aangezien het waarschijnlijk de soort is die de beste genetische eigenschappen heeft. Het is een pompoen die zeer aantrekkelijk is voor de consument en hoge opbrengsten garandeert aan de telers. In tegenstelling tot andere traditionele pompoensoorten met een dikke schil en veel zaadjes, heeft de flespompoen meer vruchtvlees en is hij de beste kandidaat voor een winstgevende teelt”, zegt Javier Bernabeu.
In vergelijking met andere groenten, zoals broccoli, is de teelt van pompoenen op het Iberisch schiereiland erg divers in soorten en rassen. “Er worden veel verschillende traditionele en lokale rassen geteeld. We zijn ervan overtuigd dat we met onze focus op soorten die over de jaren heen goede marktresultaten hebben behaald de telers weten aan te spreken, omdat ze beseffen dat ze met een product werken dat winstgevendheid garandeert”.
Volgens de manager van Sakata zijn de afzetmogelijkheden voor Spanje en Portugal veel hoger dan wat ze vandaag de dag telen. “We willen graag rond de tafel gaan zitten met telers, handelaars en vertegenwoordigers van de foodretail. Het doel is om de pompoenconsumptie in Europa te verhogen, met als uitgangspunt de teelt op het Iberisch schiereiland. We willen de consument kennis laten maken met nieuwe vormen van consumptie, maar ook met de uitstekende voedingswaarden van deze groenten.”
Met bijna 7 miljoen video's op YouTube over pompoenen en meer dan 22.000 maandelijkse zoekopdrachten, die de afgelopen vier jaar verdrievoudigd zijn, is dit project onder een gunstig gesternte geboren. “Het voorbeeld van de Verenigde Staten wijst ons de weg naar het succes. Daar hebben zelfs de grote ketens van voorbewerkte voedingsmiddelen, zoals McDonald’s, Lays, Oreo of Starsbucks, zich het product toegeëigend en de zogenaamde Fall Flavors gecreëerd, wat daar echt een marketingfenomeen aan het worden is'', legt Cari Plaza, hoofd communicatie binnen Sakata, uit.
“Met het oog op de Europese “Van boer tot bord”-strategie zouden we ook graag een formule vinden om de samenwerking tussen telers en de verschillende schakels in de waardeketen te bevorderen. Zo moet het mogelijk worden de consument aan te sporen meer groenten te eten, en als het kan, van lokale productie”, besluit Javier Bernabeu.
Voor meer informatie:
Sakata Seed Ibérica
Cari Plaza, Communication Manager
cari.plaza@sakata.eu
www.sakatasibac.com