Traditioneel plasticprotest in afwachting van volledige omschakeling paprikamarkt

Stilaan komen steeds meer telers 'van hier' in productie. Voor rode paprika betekent het momenteel hoge prijzen van ruim boven de drie euro per kilo en ook gele paprika's werden vorige week met een middenprijs op de VBT-klokken van 2,89 euro goed gewaardeerd.

In Spanje hetzelfde verhaal, ook hier hoge prijzen en al ruim een week een stijgende lijn in prijs. Tegelijkertijd laat de kwaliteit van het product soms te wensen over. Reden voor supermarkten om het kwetsbare product te verpakken en traditiegetrouw levert dat plasticprotesten op. 


In 2019 liep de kwaliteit van Spaanse paprika's op het eind van het seizoen ook terug. Destijds lagen de prijzen voor paprika's wel flink lager en kwamen ze niet boven de euro uit. 2020 laat zich vanwege de uitzonderlijke coronashock op de markt niet goed lenen voor een vergelijking.

Jasje
In afwachting van grotere volumes paprika van eigen bodem kiezen supermarkten ervoor om de paprika's een jasje te geven. Het webcareteam van Albert Heijn liet vorige week weten: “Onze paprika’s komen momenteel uit Spanje en zijn wat zwakker dan normaal. Om ervoor te zorgen dat de paprika’s niet weggegooid moeten worden en met de juiste kwaliteit in onze winkels belanden, hebben ze tijdelijk een plastic jasje. Nog een paar weken tot de Nederlandse paprika’s in de winkels liggen, die hoeven geen jasje aan.” 

Groen
Groene paprika's zijn er al wel in grotere volumes. Hier is de prijs ook lager. Op de VBT-klokken zakte de middenprijs in week 11 tot onder de euro, komend vanaf een ruime 1,60 euro in week 10.

Middenprijs tomaat zakt
Bekijk alle VBT-klokprijzen hier. Het overzicht laat zien dat voor de overige kasgroenten de middenprijzen in week 11 stabiel bleven. Zoals al genoemd zakte vooral de prijs van groene paprika's. In tomaat geldt hetzelfde voor losse tomaten. Daar kwam de middenprijs over week 11 uit op 1,48 euro tegen nog 2,02 euro in week 10. 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven