Food Compass watermonitoring voor GlobalGAP gaat weer van start

Met mooier weer in het vooruitzicht is het ook weer tijd voor telers om
zich aan te melden voor Watermonitoring, die georganiseerd wordt door Stichting Food Compass. Het watermonitoring programma ontzorgt telers in de monstername en analyse en door deelname
werkt u mee aan de dataverzameling om inzichten te krijgen voor de hele sector. Vanaf eind april/begin mei gaan de monsternemers weer op pad om bij telers van groenten en fruit monsters te nemen van water dat in contact komt met producten.

Sinds 2016 organiseert Food Compass het watermonitoring programma. Telers kunnen zich hiervoor aanmelden, waarmee ze direct voldoen aan de eis die GlobalGAP V5.2 stelt onder eis 4.1.2: water dat in contact komt met het product moet op basis van een risico-inventarisatie bemonsterd worden. Dit water wordt vervolgens getest op de aanwezigheid van de bacterie E. coli, waarbij het aan specifieke eisen moet voldoen.

In plaats van dat iedere teler dit voor zichzelf laat analyseren, kan via Food Compass sectoraal data worden verzameld. Op deze manier kan er gekeken worden naar efficiëntere bemonstering en kan
data gebruikt worden om inzichten te krijgen die bruikbaar zijn voor de hele sector. De watermonitoring data is bijvoorbeeld ingezet voor de herziening van GlobalGAP die momenteel plaatsvindt. In deze herziening wordt gesproken over een verscherping van de eerder genoemde eisen. De watermonitoring heeft laten zien dat dit voor onnodige knelpunten voor telers gaat zorgen.

Door deel te nemen aan de watermonitoring, worden telers daarnaast ook ontzorgd. De monstername en analyse wordt voor u geregeld en bij een overschrijding wordt er nader onderzoek gedaan.

Voor meer informatie:
www.watermonitoring.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven