Nieuwe rucolarassen van het Italiaanse Maraldi Sementi

Nog voordat de Piana del Sele, in de Italiaanse regio Salerno, de belangrijkste Europese speler werd wat betreft de kant-en-klare sla, heeft het bedrijf Maraldi Sementi de genetische verbetering van de verschillende slasoorten bestudeerd en in praktijk gebracht. Eén van de slasoorten waarmee dit is gedaan, is wilde rucola.

Dankzij het intensieve onderzoekswerk beschikt het bedrijf vandaag de dag over een rassenpakket dat het hele zaai-/oogstschema van Noord- tot Zuid-Italië en in het grootste deel van Europa dekt. Ook in niet EU-landen, waar zij tot voor enkele jaren onbekend was, is er grote belangstelling voor de teelt.

“Ik werk nu tien jaar samen met Maraldi Sementi en ik kan trots zijn op het feit dat we met grote inzet en toewijding, rassen van het hoogste niveau hebben ontwikkeld, zowel op fenotypisch als op genotypisch vlak. Op dit moment wil ik me echter concentreren op de wilde rucola”, zegt verkoopmanager Silvano De Martino.

“De introductie van de hybride F1 rucola heeft een revolutie teweeggebracht. De rucola is van hoge kwaliteit bij de eerste snede en laat een goede consistentie zien. Een belangrijk aspect van hybriden is de weelderigheid van het ras, dat zich onmiddellijk vertaalt in een hoge opbrengst per m2. De mooie eerste snede en het evenwichtiger wortelstelsel maakt dat de rucola bestand is tegen abiotische stress.”

“Sele F1 is onze zogeheten referentiehybride rucola, dankzij de kwaliteit van het blad. Deze kunnen worden geplant van de herfst tot de lente. Rubicon F1 is daarentegen geschikt voor het planten in de lente en zomer en heeft een heldere groene kleur en de weerstand tegen voorbloei.”

Dit jaar zal de MSX 84122 F1 worden geïntroduceerd. Dit is een winterselectie voor Zuid-Italië, met opgaande groeiwijze en zeer vroege cyclus.

Manager Silvano De Martino

“Voor de zomercyclus hebben we nieuwe rassen geïntroduceerd met tolerantie tegen tracheofusariose. Rewind is de evolutie van de historische Reset. Deze kan worden gezaaid van de lente tot de herfst en heeft een intensievere groene kleur en biedt een betere tolerantie tegen fusarium. Met de introductie van Sahara bieden we een ras met een uitzonderlijke bladdikte en een hoog drogestofgehalte, intens donker van kleur. De langzame cyclus en de uitstekende weerstand tegen zaadvorming maken hem geschikt voor teelt in de midzomer.” 

“Wereldwijd zijn er gebieden waar men zich bezighoudt met de teelt van sla voor kant-en-klare toepassingen. De teelt vindt hoofdzakelijk plaats in de vollegrond, zodat bij de eerste uitzaai na de winter de voordelen zichtbaar zijn. Denk aan de groeikracht en de daaruit voortvloeiende snelle ontwikkeling gedurende de cyclus. Veel telers waarderen dit in een hybride en dit wordt bevestigd door de groei wat betreft de afzet. Rubicon F1 en de nieuwe 84122 F1 zijn een uitstekende keuze gebleken wat betreft de indruk na de eerste snede, de snelheid van de cyclus en de opbrengst. De oppervlakten voor de teelt worden uitgebreid zowel in Amerika als in Noord-Europa. Met een gemiddelde cyclus en een geringe vatbaarheid voor valse meeldauw is Sele F1 het meest populaire ras in Noord-Frankrijk en Spanje”, zegt Simone Belletti, commercieel directeur Buitenland.

“Dankzij de onophoudelijke veredelingsactiviteit staan wij op het punt weer een nieuw ras te introduceren dat volgens ons echt vernieuwend is vanwege zijn hoge tolerantie voor valse meeldauw. De lancering zal plaatsvinden tijdens het aankomende winterseizoen. Resistentie tegen ziekten wordt steeds belangrijker, zowel voor de teelt in de vollegrond als in de kas.”

Sele F1, wilde rucola

Voor meer informatie:
Silvano De Martino 
Maraldi Sementi 
Via Ipazia 155
47521 Cesena (FC), Italië
+39 0547 303292
info@maraldisementi.it 
www.maraldisementi.it  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven