Export Britse aardappelen daalde in januari na drukke decembermaand

De meest recente HMRC-gegevens hebben betrekking op de periode tot januari 2021, de eerste maand nadat het VK de EU verliet. Binnen alle categorieën daalden de im- en export in deze maand tot het laagste niveau van het seizoen. Dit is niet verrassend, gezien de vertragingen en problemen in Britse havens gedurende de eerste weken van januari. De invoering van een harde lockdown in januari temperde de vraag waardoor er minder werd geïmporteerd.

De wijziging in de gegevensverzamelingsmethode van de HMRC sinds januari heeft geleid tot twijfel over de nauwkeurigheid van de cijfers. Voorheen verzamelden Instrastat maandelijks gegevens op basis van fysieke beweging maar bij de nieuwe methode wordt dit aan de hand van douanedeclaraties gedaan en dat kan problemen opleveren wanneer de fysieke bewegingen vertragingen oplopen tot in de nieuwe kalendermaand. 

Gegevens over de export van pootaardappelen waren ook beschikbaar ondanks dat de huidige wetgeving de export van pootgoed naar de EU niet toestaat. Volgens de gegevens werden er in januari 1.830 ton pootaardappelen naar bestemmingen in de EU geëxporteerd. Waarschijnlijk heeft dit te maken met een achterstand in de rapportage van de cijfers van december, hoewel het vreemd blijft dat ze meegenomen zijn in de cijfers van januari nu de export onder de huidige wetgeving niet langer is toegestaan. 

Export
Vanwege de verschillen in de methodes voor gegevensverzameling zijn vergelijkingen met voorgaande cijfers moeilijker te valideren. We weten echter wel dat de export in december het hoogste niveau van het hele seizoen bereikte. Het feit dat er tot 24 december onzekerheid bestond over een no deal-Brexit heeft de handel aangejaagd. We weten ook dat de logistieke problemen en vertragingen de export hebben verstoord. 

De export van verse aardappelen daalde ten opzichte van december en lag onder het maandelijks gemiddelde van de periode tussen juli en december. In januari werden 7.440 ton aardappelen naar de EU en bestemmingen buiten de EU geëxporteerd. Hiervan werden 5.320 ton verse aardappelen naar Spanje verladen, inclusief de Canarische Eilanden. De totale export bedroeg 23.210 ton en dat houdt een daling van 76% ten opzichte van januari 2020 in. Tot dusver daalde de export van verse aardappelen dit seizoen (juli-januari) met 31% ten opzichte van 2019-2020. 

De export van industrieaardappelen bereikte in januari eveneens een historisch dieptepunt. In het seizoen tot december waren de cijfers hoger dan in 2019-2020. Ierland en Nederland waren de twee grootste afnemers van bewerkte aardappelproducten uit het VK. 

 

Afbeelding: AHDB 

Import
De import van zowel verse aardappelen als bewerkte aardappelproducten was 17% lager dan vorig jaar. Dit was te verwachten gezien de matige vraag op markten als gevolg van de lockdowns. 

Voor meer informatie: ahdb.org.uk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven