Leo Stoker, Q-Cape:

"Met Zuid-Afrikaanse bio-zoete aardappelen gaan we pompoenen achterna"

Tholen - Een jaar of zeven geleden startte Leo Stoker van Q-Cape bij wijze van proef met de import van twee containers Zuid-Afrikaanse bio-pompoenen. Inmiddels is het volume gegroeid naar ruim 4.000 ton op jaarbasis. Met zoete aardappelen wil de biologische importeur hetzelfde pad bewandelen. "De producten vertonen wel overeenkomsten. Tien jaar geleden at nagenoeg niemand ze, nu zijn ze enorm populair."

"We zagen de afgelopen jaren de markt voor zoete aardappelen behoorlijk toenemen. Voor onze pompoenentelers, verspreid over heel Zuid-Afrika, vormen de zoete aardappelen een prima aanvulling op het bouwplan. Dat het seizoen van de zoete aardappelen precies de pompoenen opvolgt, maakt het arbeidstechnisch bovendien heel interessant. Inmiddels zijn drie telers aanvullend zoete aardappelen gaan telen en dat hebben ze goed onder de knie gekregen. Zo hebben ze koelkamers gebouwd, om een goede curing te realiseren." 

"We starten half april en proberen door te gaan tot eind augustus. We verwachten dit seizoen ruim 1.500 ton bio-zoete aardappelen te importeren, dus daarmee maken we gelijk een forse stap. Maar we zien de marktpotentie. Door het coronavirus zijn consumenten nog bewuster gaan eten en daarmee zijn biologische producten nog meer in de spotlights komen te staan. De markt voor conventionele zoete aardappelen is al gigantisch groot en de bio-zoete aardappelen hebben ook een enorme potentie."

Q-Cape ontvangt vanuit Zuid-Afrika bekende rassen, zoals Bellevue en Evangeline. "Onze klanten bestaan hoofdzakelijk uit retailers uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, Scandinavië en Oostenrijk. Voor het verpakken van de zoete aardappelen heeft Q-Cape de samenwerking gezocht met pompoenenverwerkers Dennis en Anja van de Weerd, waar de zoete aardappelen machinaal worden gesorteerd en verpakt in alle mogelijke verpakkingen. "Tot natural branding toe, we kunnen alle mogelijke maten en verpakkingen leveren. Deze sorteer- en verpakkingslijn is 100% biologisch en hiermee kunnen precies leveren wat de klant vraagt", besluit Leo.

Voor meer informatie:
Leo Stoker
Q-cape
Boudewijnlaan 19
8251 RS Dronten
+31 (0)622 121 852
leostoker@qcape.nl    
www.qcape.nl  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven