Aanvoer diepgevroren uienblokjes en knoflookstukjes blijft stabiel

Vraag naar Chinese uien groeit op Aziatische markten, prijzen met 35% gestegen

De problemen met het tekort aan vrachtcontainers nemen snel af, maar de vrachttarieven blijven hoog, terwijl ook de uienprijs blijft stijgen onder invloed van de groeiende vraag. De knoflookmarkt is stabiel. Sommige markten hebben hun import van diepgevroren uienblokjes en knoflookstukjes verhoogd ter vervanging van verse uien en knoflook.

Jining Shangzhuo Food is een gespecialiseerde verwerker en exporteur van diepgevroren producten. Het bedrijf levert diepgevroren uienblokjes, knoflooktenen en gemberstukjes. Een woordvoerder van het bedrijf licht de huidige omstandigheden op de markt toe. 

Manager Wang legt uit dat de vraag naar uien op markten in Oost-Azië de afgelopen weken snel is gegroeid. Er is te weinig aanbod, waardoor de prijzen blijven stijgen. De huidige prijs van gele uien ligt 35% hoger dan rond deze tijd vorig jaar. De hoge prijs zet de exportmarkt onder druk. 

Markten in Korea en Japan hadden de laatste week hinder van een tekort in de aanvoer. Zij hebben de import van gele uien uit China verhoogd, maar nu blijven de prijzen van Chinese gele uien stijgen. Verwerkers in Shandong hebben hun teelt met 20 tot 30 containers per week opgeschaald. De prijs is met 35% gestegen. Andere markten hebben moeite met deze prijs en de export naar deze landen is dan ook afgenomen. 

Veel overzeese importeurs zijn terughoudend vanwege de hoge prijs. Zij richten zich daarom op diepgevroren uienproducten. Verwerkers verwerken doorgaans uien van uitstekende kwaliteit die niet over de juiste externe kwaliteit beschikken. De houdbaarheid van diepgevroren uien is veel langer en de prijsschommelingen zijn dan ook veel kleiner dan bij verse uien. Sommige restaurants zijn de laatste tijd overgegaan op diepgevroren uienproducten als alternatief voor verse uien. 

Naast uienblokjes exporteert Shangzhuo Food ook diepgevroren knoflooktenen en gemberstukjes. Knoflook is niet langer gewoon een groenten, maar uitgeroeid tot een speculatief product. Handelaren speculeren volop op de knoflookmarkt en de prijsfluctuaties zijn daarom enorm. Dit is de reden waarom importeurs overschakelen op diepgevroren knoflook. De prijsschommelingen zijn veel kleiner bij diepgevroren product. Shangzhuo Food levert vooral aan markten in Europa en het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf verwacht dat de vraag de komende maanden stabiel zal blijven. 

Vanaf 10 juni zal de knoflook uit de teeltgebieden in Shandong naar markten worden verladen. Het totale areaal dat is gewijd aan de knoflookteelt is licht gekrompen maar de weersomstandigheden waren dit jaar gunstig. De opbrengsten per hectare zullen naar verwachting de areaalkrimp compenseren. Deze maand was het koud en heeft een deel van de knoflookoogst vorstschade opgelopen. Als gevolg hiervan zijn de prijzen gestegen als gevolg. Het is nog onduidelijk of knoflookhandelaren voortvarend of juist terughoudend zullen zijn met de verkoop. Hun gedrag is bepalend voor de prijsschommelingen. 

Jining Shangzhuo Food is gespecialiseerd in de export van knoflook, gember en uien. Het bedrijf exporteert jaarlijks meer dan 2.000 containers. 

Voor meer informatie: 
Wang Junjie
Jining Shangzhuo Food Co., Ltd.
WhatsApp: +8613213293300 
WhatsApp: +8619954240999 
wangjunjie@shangzhuofood.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven