Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kruidenteler Johannes Adams over de start van het Duitse seizoen

"We lopen vergeleken bij vorig jaar twee weken achter"

Het Duitse kruidenseizoen staat momenteel voor de deur: kleine hoeveelheden kervel, koriander en pimpernel worden reeds gesneden, de 'officiële' seizoenstart laat vanwege het koude weer nog iets langer op zich wachten, bevestigt Johannes Adams, eigenaar van de gelijknamige kruidentuinderij in Düsseldorf. 

Richting Pasen zal men zoals het er nu naar uitziet pas echt volop kunnen oogsten, voorspelt Johannes. "We wachten simpelweg op mooi, zonnig weer en lopen vergeleken bij vorig jaar qua hoeveelheid twee tot drie weken achter. Eind week 12 zullen we de eerste veldzuring kunnen oogsten, daarna kunnen we vermoedelijk ook starten met de oogst van grotere hoeveelheden kruiden uit de kas."

Ontbrekende vraag vanuit de horeca
Vanwege de lockdown en horecasluiting kijkt Johannes terug op een uitdagend jaar. "De vraag vanuit de horeca ontbreekt, dat merken we wel in de afzet. Enkele horecatoeleveranciers waaraan wij leverden, zijn al weggevallen. Ondertussen is het verkoopbare volume uit regionale teelt toegenomen", schetst Adams de huidige ontwikkelingen binnen de kruidensector.

Zelf heeft de teler uit Düsseldorf zijn teeltcapaciteit afgelopen jaar eveneens aanzienlijk uitgebreid. "We hebben ongeveer de helft van het kasoppervlak van een nabijgelegen bedrijf overgenomen. We konden hierdoor ons areaal voor munt verdrievoudigen. Dit gewas is - net zoals peterselie en rozemarijn - zeer interessant voor ons en wordt vanwege de robuuste plant en goede houdbaarheid door de klanten gewaardeerd. Basilicum is iets vatbaarder voor ziektes en ook gevoeliger voor het weer bij teelt in de vollegrond, in de kas gedijt ze daarentegen zonder problemen."

Hoge vraag vanuit de regionale foodretail
Tot drie jaar geleden verkocht Johannes een aanzienlijk deel van zijn oogst op de plaatselijke groothandelsmarkt. Inmiddels koopt een brede clientèle - onder andere markthandelaren, horecatoeleveranciers en verpakkers voor de foodretail - zijn producten direct bij hem in. "Laatstgenoemde afzetmarkt wint in de afgelopen jaren merkbaar aan betekenis. Daarnaast boomt nu in crisistijden ook de ambulante handel, waardoor we de omzetverliezen in de horeca tot nu toe grotendeels konden compenseren", aldus Johannes.

"De crisis zal echter nog wel een staartje krijgen", vervolgt hij zijn verhaal. Vanwege de opnieuw stijgende besmettingscijfers in de regio Düsseldorf heeft Johannes geen grote hoop op een snelle heropening van de regionale horeca. "Ik hoopte dat terrassen met Pasen wel weer zouden openen, maar vanwege de actuele situatie moet men echter pas in mei-juni op de eerste versoepelingen rekenen."

Voor meer informatie:
Kräutergarten Adams
Johannes Adams
Bonifatiusstraße 67
40547 Düsseldorf
+49 211 592 308
info@adams-kraeuter.de  
www.adams-kraeuter.de  

Publicatiedatum: