NFU Scotland reageert op raadpleging Schotse regering over pootaardappelen

Absolute gelijkstelling vereist om problemen export pootaardappelen op te lossen

De NFU Scotland heeft gereageerd op de raadpleging van de Schotse regering over de export van Schotse pootaardappelen naar de EU en Noord-Ierland (NI). Ze roept de regeringen van het Verenigd Koninkrijk op om zich te concentreren op en om alle mogelijke wegen te verkennen om de markten van de EU en NI opnieuw open te stellen, zodat zo snel mogelijk wederzijdse regelingen in overeenstemming met de handels- en samenwerkingsovereenkomst (TCA) worden getroffen en er bij alle im- en export sprake is van gelijkwaardigheid.

De Unie heeft ook verklaard dat zij volledig achter het voorstel van de Schotse regering staat om in heel Groot-Brittannië te werken aan de ontwikkeling van een bloeiende en onafhankelijke markt voor pootaardappelen. Dit zal helpen om het voortdurende nadeel aan te pakken dat Schotse pootaardappelbedrijven ondervinden door het verlies van gevestigde markten in NI en de EU na de Brexit.

Met betrekking tot het raadplegingsvoorstel om een "Schotland-specifieke" overeenkomst met de EU te onderzoeken, was de Unie categorisch in haar antwoord dat dit geen waardevol gebruik van middelen door alle regeringen is en evenmin van voordeel voor de sector is, tegen de UK Internal Market Act 2020 zou indruisen en dat de prioritaire activiteit moet worden gericht op het oplossen van de huidige ongelijkheid en het opbouwen van een welvarende, duurzame markt.

Martin Kennedy, voorzitter van de NFU Scotland, gaf het volgende commentaar op de reactie van de Unie op de raadpleging: "We hebben de kans om te reageren op de raadpleging van de Schotse regering over de pootaardappelenexport met instemming begroet. Onze belangrijkste reactie is dat het van essentieel belang is om zo snel mogelijk een overeenkomst in het kader van de TCA te sluiten, aangezien tijd van groot belang is. Pootaardappeltelers in het hele VK ondervinden ernstige nadelen van de voortdurende blokkering van het verzoek van het VK om gelijkwaardigheid, dat onverenigbaar is met de TCA."

"Er moet gelijkheid zijn voor de sector. De huidige afwijking op grond waarvan pootaardappelen uit de EU tot eind juni 2021 in het VK mogen worden binnengebracht, is niet bevorderlijk geweest voor het bereiken van overeenstemming over gelijkwaardigheid en wij dringen erop aan dat deze niet wordt verlengd."

"We pleiten ook voor steun van de regering voor het identificeren en ontwikkelen van een bloeiende, duurzame markt binnen het VK. De Schotse pootaardappeltelers zoeken naar dergelijke mogelijkheden en zekerheid, zodat zij met vertrouwen kunnen groeien in de wetenschap dat er een geïdentificeerde markt is voor hun hoogwaardige producten."

"De NFU Scotland zal bij beide regeringen met spoed blijven lobbyen om de hoogwaardige aardappelsector van Schotland veilig te stellen. We moeten ons concentreren op wat duidelijk haalbaar is via de TCA en werken aan het juiste resultaat voor onze belangrijke pootaardappelsector en het economische belang ervan voor Schotland."

Voor meer informatie: 
Diana McGowan
NFU Scotland
+44 07920 018619


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven