Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rupert Morrell, Gen Group, Spanje:

"De eerste container met ananas uit Cuba is al onderweg naar Europa"

In Cuba wordt er momenteel ingezet op het versterken van de ananasteelt voor de exportmarkt. Er wordt niet alleen geïnvesteerd in areaaluitbreiding, met de provincie Ciego de Ávila als belangrijkste teeltgebied, maar ook in rassendiversificatie met het weer nieuw leven inblazen van oude variëteiten en met de introductie van nieuwe rassen. Nu is de eerste lading van de in Cuba zo genoemde "koningin van het fruit" per boot onderweg naar Europa, dankzij de import van een Spaans bedrijf.

"De eerste container met ananas uit Cuba is onderweg en zal volgende week aankomen", kondigt Rupert Morrell aan, directeur internationale verkoop van Gen Group, een in Madrid gevestigd bedrijf met jarenlange ervaring in de teelt en afzet van een breed scala aan groenten en fruit, van exotische tot traditionele soorten, maar met de nadruk op bananen, avocado's en mango's uit Ecuador.

De ananas uit Cuba vormt voor het Spaanse bedrijf een aanvulling op de zogenaamde Suikerbrood-ananas uit Benin en zal op de Europese markt in het premium segment worden aangeboden. “We gaan dit nieuwe product voorstellen aan de keten El Corte Inglés, die al klant is bij Gen Group, en we zijn ook van plan de Cubaanse ananas af te zetten via supermarkten en groothandels in andere Europese landen. We richten ons daarbij in de eerste plaats op Portugal, maar ook op onder meer Duitsland en het Verenigd Koninkrijk”, licht Rupert toe.

De Cubaanse ananas is van het ras MD-2 en is praktisch het hele jaar door verkrijgbaar. Alleen in juli en augustus nemen de volumes af door de hoge temperaturen. "We zetten de ananas af onder het merk Oro Cubano in de maten 8 en 7 en, in mindere mate, in de maat 6, met rijpingsgraad 3 en een Brix tussen 14 en 16 graden. Afhankelijk van de grootte van het fruit, bevat een karton 6 à 8 stuks. De kartons wegen tussen de 12,5 en 13 kilo. Op een pallet gaan 45 kartons en het gemiddelde nettogewicht ervan varieert tussen de 450 en 600 kilo”, somt Rupert op.

De Cubaanse exportananas lijdt al jaren onder de gevolgen van het Amerikaanse handelsembargo, het langst bekende in de moderne geschiedenis en al meer dan twintig keer veroordeeld door de Verenigde Naties. Na een verbetering van de handelsbetrekkingen tussen de twee landen tussen 2014 en 2017 onder president Barack Obama, trad er weer een afkoeling op van de diplomatieke betrekkingen onder het presidentschap van Donald Trump.

“De strafheffingen op het Cubaanse fruit maken het vanuit commercieel oogpunt praktisch onmogelijk om ananas naar de Verenigde Staten te exporteren. Maar in Europa kunnen we dit heel bijzondere fruit wel op de markt brengen”, legt Rupert Morrell uit. Spanje en Cuba hebben overigens ook op historisch, cultureel en commercieel vlak veel gemeen, wat voor een band zorgt tussen beide landen. Spanje is bijvoorbeeld een van de belangrijkste klanten én een van de belangrijkste leveranciers van Cuba, en van alle Europese landen de belangrijkste investeerder op het eiland.

“Het heeft ons ongeveer een jaar gekost om een akkoord te bereiken met de overheid en met de telers, maar ondertussen hebben we al veel interesse kunnen opwekken voor onze ananas uit Cuba. En het importseizoen is nog maar net begonnen!”, blikt de directeur internationale verkoop verwachtingsvol vooruit.

Voor meer informatie:
Rupert Morrell 
Gen Group
Calle Leganitos 47 – 7.ª planta
28013 Madrid, Spanje
+34 637 86 72 99
rupertmorrell@gengroup.net 

Publicatiedatum: