Amr Kadah, Fruit Kingdom:

Egyptische knoflookexport zal 30% toenemen

In Egypte is het knoflookseizoen dit jaar vroeg begonnen. Vanwege deze vroege start overheersen kleine maten. De vraag is echter vrij goed en één exporteur verwacht dat de vroege oogst hem een voorsprong op Spanje zal geven, waar het knoflookseizoen pas begin mei aan zal vangen. 

Het Egyptische knoflookseizoen is van start gegaan en volgens Amr Kadah, directeur van het Egyptische exportbedrijf Fruit Kingdom is de oogst dit seizoen vroeg begonnen. "Knoflook behoort tot de oudste tuinbouwgewassen in Egypte en er zijn zelfs verwijzingen naar deze plant gevonden in de tempels van farao's. Egypte heeft een voorsprong op de concurrentie. Het seizoen ging begin februari al van start. De maten zijn over het algemeen echter wel klein als gevolg van deze vroege start. Fruit Kingdom teelt paarse knoflook en aardbeien op naast elkaar gelegen percelen. "Op mijn areaal van 3.000 hectare telen we zowel aardbeien als knoflook."

Kadah verwacht dat de export van Egyptische knoflook dit jaar met zo'n 30% zal groeien. "Egypte exporteerde in 2020 meer dan 35.000 ton knoflook. De export van verse paarse en witte knoflook is momenteel in volle gang. Begin april verwachten we een sterke vraag, wanneer de knoflook geheel gedroogd is. Ik denk dat de knoflookexport dit seizoen zo'n 30% groter zal zijn dan vorig seizoen. Dit heeft te maken met de sterke vraag en de hoge productkwaliteit. We betreden met onze knoflook ook nieuwe markten, waaronder Indonesië."

Brazilië is een belangrijke markt voor Egyptisch citrus. Kadah benadrukt dat dit ook voor Egyptische knoflook het geval is, dat zijn weg naar de Braziliaanse markt weet te vinden. "Egyptische knoflook heeft een steeds belangrijkere positie verworven op de Braziliaanse markt, ondanks het feit dat het pas in augustus 2019 op deze markt werd geïntroduceerd. Brazilië wordt beschouwd als één van de voornaamste markten voor Egypte en het is een enorme markt, zowel voor de Egyptische sinaasappelen als knoflook."

Kadah is trots op hetgeen Egypte de afgelopen jaren heeft bereikt op het vlak van productkwaliteit. Hij zegt dat zijn bedrijf aan de strengste eisen van de grootste markten kan voldoen. "Egyptische tuinbouwproducten zijn inmiddels op veel markten wereldwijd te vinden, waaronder de Europese en Amerikaanse markt. Deze twee regio's hanteren strikte normen wat betreft de import van AGF en wij kunnen hieraan beantwoorden. De knoflookexport heeft de afgelopen periode een sterke groei doorgemaakt. Deze is te danken aan de groeiende vraag naar gezonde producten, nu consumenten bewuster met voeding bezig zijn om hun immuunsysteem te versterken."

Het feit dat het seizoen in Egypte zeer vroeg van start is gegaan, zou het land een concurrentievoordeel kunnen bieden. Kadah licht dit toe: "Momenteel exporteert Egypte haar knoflook naar Arabische landen, Europa, Azië, Noord- en Zuid-Amerika en Afrika. Taiwan, Nederland, Brazilië, Vietnam en Australië vertegenwoordigen echter de sterkste vraag. De prijzen zijn vergelijkbaar met vorig seizoen, ondanks de toegenomen vraag. Spanje en China zijn de grootste concurrenten van Egypte op de knoflookmarkt, maar Egypte heeft het voordeel dat het seizoen vroeg is begonnen en dat zij een product van voortreffelijke kwaliteit kan leveren. Het exportseizoen van Spaanse knoflook gaat begin mei pas van start. Dankzij al deze factoren kunnen we beantwoorden aan de vraag van afnemers in Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika," zegt Kadah tot slot.

Voor meer informatie: 
Amr Kadah
Fruit Kingdom for Export
+20 100 928 8377
amr.kadah@mail.ru 
Linkedin


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven