Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid-Afrikaanse citrussector maakt zich op voor nieuw record na bekendmaking exportraming 2021

De Citrus Growers Association of Southern Africa (CGA) is blij bekend te kunnen maken dat de Zuid-Afrikaanse citrussector dit seizoen al haar eerdere records zal verbreken met een verwachte export van 158,7 mln kartons. Als deze verwachting uitkomt, dan zal de sector voor het derde jaar op rij een recordvolume exporteren. In 2019 bedroeg de export 130 mln kartons en in 2020 146 mln kartons. De huidige raming voor 2021 wijst op een exportgroei van 22% in slechts twee jaar tijd. 

Eswatini en Zimbabwe hebben hun gezamenlijk export vergroot van 3,9 mln kartons in 2020 tot 4,4 mln kartons in 2021, wat neerkomt op een toename van 13% en de totale Zuid-Afrikaanse export op ruim 163 mln kartons brengt. 

Navel sinaasappelen en citroenen vertonen een bescheiden groei ten opzichte van vorig jaar, terwijl Valencia's (5%) en grapefruit (16%) een forsere groei laten zien. Regio's waar easy peelers worden geteeld zullen waarschijnlijk het sterkst groeien, met een export die in 2021 op 30,5 mln kartons wordt geraamd, een toename van 29% ten opzichte van vorig seizoen. De late mandarijnenrassen onderscheiden zich binnen deze categorie met een verwachte groei van 42% dit. De voorzitter van de Soft Citrus Focus Group waarschuwt dat deze ramingen in de loop van het seizoen nog naar beneden kunnen worden bijgesteld vanwege de aanhoudende droogte in de Oostkaap en de extreem natte omstandigheden in de noordelijke teeltgebieden, hetgeen zijn weerslag zou kunnen hebben op de beschikbare aantallen voor de export. 

De ramingen wijzen erop dat de citrussector haar export de komende drie jaar met nog eens 300.000 ton zal zien toenemen. De groeiprognoses voor easy peelers, citroenen en Valencia's alleen al zullen de komende drie jaar naar verwachting meer dan €390 mln aan deviezeninkomsten genereren en ruim 22.250 banen opleveren. 

"Deze cijfers laten een fenomenale groei zien binnen de Zuid-Afrikaanse citrussector. De vraag naar onze producten is een blijk van waardering voor de hoge kwaliteit van Zuid-Afrikaans citrus. Citrustelers investeren fors in de toekomst. De komende vier jaar zal er meer dan een miljard rand in onderzoek en technologie worden geïnvesteerd om de markttoegang te verruimen en om een logistieke omgeving tot stand te brengen om het fruit te vermarkten."

Om het potentieel van de Zuid-Afrikaanse citrusexport te maximaliseren, hebben we de steun van de regering en andere stakeholders nodig. Zo zijn we bijvoorbeeld sterk afhankelijk van de productiviteit in onze havens om deze 13 mln extra kartons dit seizoen succesvol te kunnen verladen. We zullen hand in hand met de regering moeten werken aan het veiligstellen en uitbreiden van onze mogelijkheden om toegang tot markten te krijgen. Dit is essentieel voor de verdere groei van onze sector. 

Voor meer informatie: 
Nicole Mirkin
Citrus Growers' Association
+27 845523122

Publicatiedatum: