Derk van Stokkum, Van der Lans International:

"Import Nieuw-Zeelandse uien bewust wat later opgestart"

Tholen - Bij Van der Lans International zijn deze week de eerste rode en gele uien uit Nieuw-Zeeland gearriveerd. "We starten dit jaar bewust wat later, door de grotere beschikbaarheid van Europese uien. Daarnaast hebben we te maken met de local-for-local trend die met name in Duitsland al jaren gaande is, waardoor het venster van de Nieuw-Zeelandse uien steeds kleiner wordt", vertelt Derk van Stokkum.

"Maar de teelt is goed verlopen en er is sprake van een normale oogst, van goede kwaliteit met voldoende grove uien", vertelt Derk. De importeur ontvangt naast de Nieuw-Zeelandse uien ook uien uit Zuid-Afrika en verwacht volgende week tevens de eerste witte uien uit Australië. "Omdat de witte uien wel een specifiek horeca-product zijn, hebben we hiermee wel wat op de rem getrapt en laten we alleen de vooraf vastgelegde programma’s binnenkomen met daarnaast een kleine voorraad voor de vrije verkoop. Begin april arriveren ook de eerste Tasmaanse en Chileense uien en vanaf mei-juni maken we het importuien pakket compleet met rode uien uit Egypte."

Voor Van der Lans blijft de Duitse markt  verreweg de grootste voor Nieuw-Zeelandse uien, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Frankrijk. "De eerste uien in 25 kg zakken gaan voor het grootste deel richting de groothandelsmarkten. Vanaf medio april zullen ook de eerste retailers in Duitsland van start gaan met importuien. In Spanje starten we al wel eerder op bij de retail met Nieuw-Zeelandse en Zuid-Afrikaanse uien. Met name Spanje wordt voor de vroege verladingen vanuit Nieuw-Zeeland steeds belangrijker.

"De Nieuw-Zeelandse exportcijfers tonen een forse groei aan. Tot en met week 10 heeft Nieuw-Zeeland 8.844 ton geëxporteerd, tegenover 5.009 ton in 2020. Door de vertragingen die aan de orde van de dag zijn, vanwege de beschikbaarheid van containers wereldwijd, hebben de meeste exporteurs ingezet op vroege verladingen om in ieder geval tijdig op de Europese markt te zijn. Elk seizoen is toch weer anders, maar wij zijn positief gestemd en gaan weer voor het beste resultaat!"

Voor meer informatie:
Derk van Stokkum
Van der Lans International
Gerrit van der Veenlaan 18
3743 DN Baarn
+31 (0)35 642 26 22
derk@vanderlans.com  
www.vanderlans.com  


Publicatiedatum:
Auteur:
©



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven