Felix Molenaar:

"Aardappelverkoop rommelt lekker aan, maar inkoop terughoudend door verbod op kiemremmers"

Tholen - De verkoop van aardappelen valt momenteel niet helemaal tegen, constateert Felix Molenaar van aardappel- en groentengroothandel Molenaar uit Haarlem. "Tegelijkertijd zorgt het verbod op chloorprofam (CIPC) voor kiemremming in aardappelen voor grote terughoudendheid bij de inkopers. Andere jaren hield je nog weleens wat meer voorraad aan, maar nu gaan we niet meer inkopen bij de boer voor de voorraden weg zijn. En als dan de vraag naar winterkost wegvalt, worden er meteen minder aardappelen ingekocht vanwege de beperkte houdbaarheid."

"Gokken en je handel neerzetten, is er daardoor niet meer bij. We hebben hier wel goede koelfaciliteiten, maar dan kun je de aardappelen niet meteen verwerken in verband met het risico van blauwe aardappelen. Hierdoor ben je veel alerter op je inkoop en selecteer je nog strikter  bij de boer welke partijen er nog geschikt zijn", legt Felix uit. "Prijzen liggen momenteel op een redelijk stabiel niveau, maar de telers komen er niet mee uit."

"De Corona-maatregelen hebben forse impact op de aardappelhandel.  Ten opzichte van andere jaren worden er meer aardappelen in de winkels verkocht. De thuisconsumptie ligt op een hoger niveau en je ziet ook al wel wat vraag naar kriel en luxere soorten ontstaan, voor bij de asperges. Ook hebben we de eerste importaardappelen uit Marokko binnen en volgende week verwachten we de nieuwe oogst uit Malta. Dat is mooi net voor de Pasen, al is de vraag momenteel nog rustig door het koude en donkere weer."

"En dat is toch wel het algemene beeld. De handel rommelt wel door, maar iedereen houdt zich rustig. Daarbij missen we in heel Europa de frietmarkt. Nergens lopen toeristen en de horeca is gesloten. Niet voor niets liggen de verwerkingscijfers in Nederland en België 20 tot 30% lager. Ik snap goed dat de telers graag een hogere prijs zouden zien, maar meer zit er momenteel gewoon niet in. Voor de consumptiemarkt zie ik overigens ene opleving nog wel gebeuren. Momenteel is er weinig vraag vanuit het buitenland, maar dat kan later in het seizoen zeker nog wel komen.

Voor meer informatie:
Fa. Molenaar
Jan van Krimpenweg 1 (hal 23)
2031 CE Haarlem
T. 023 5322173
F. 023 5340473
E. info@molenaardappelen.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven