Groenten- en fruitfilm om residuen op te sporen

Onderzoekers van de ITMO Universiteit (Rusland), de Nationale Universiteit van Singapore en de Universiteit van Rovira i Virgili (Spanje) ontwikkelen momenteel een technologie om residuen van gewasbeschermingsmiddelen op groenten en fruit op te sporen. Het wordt beschreven in een paper dat onlangs is gepubliceerd in het tijdschrift Nanoscale.

Het proces houdt in dat zilvernitraat en de organische verbinding melamine worden gecombineerd, waarna het mengsel wordt toegevoegd aan een petrischaaltje met een basislaag van agargel. Het zilvernitraat reageert met de andere ingrediënten en vormt kristallen. Na blootstelling aan licht worden deze afgebroken tot zilveren nanodeeltjes.

Alles wordt vervolgens gedroogd, waardoor een lichte en soepele film ontstaat. Wanneer die film op een stuk fruit wordt gelegd en met alcohol wordt bevochtigd, trekt de melamine de pesticidemoleculen aan die zich op de schil van het fruit bevinden.

Met behulp van een draagbare optische spectrometer kan een supermarktmedewerker dan nagaan op welke manier het licht door de zilveren nanodeeltjes in de folie wordt weerkaatst. Een gemakkelijk te interpreteren optische respons zal optreden als er residuen aanwezig zijn.

"We hebben de detectiedrempel van onze sensoren vergeleken met die van klassieke instrumenten en we zijn tot de conclusie gekomen dat onze methode niet alleen goedkoper, maar ook sneller en mobieler is," zegt Anastasia Nenashkina, die het project leidt.

Bron: newatlas.com
Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven