Overzicht wereldmarkt grapefruit

De grapefruitmarkt bevindt zich in een overgang tussen het noordelijk en zuidelijk halfrond. Het Spaanse seizoen loopt op zijn einde, net als het Turkse en Israëlische seizoen. De vraag was in veel Europese laden goed, maar veel landen merken ook op dit product de effecten van de pandemie. Op het zuidelijk halfrond, in Zuid-Afrika, is men gestart met de oogst. Er hangt goed fruit aan de bomen en er wordt een groter volume dan vorig seizoen verwacht. 

Nederland: Goed seizoen grapefruit
Volgens een Hollandse citrusimporteur is de vraag naar grapefruit het hele seizoen al bijzonder goed. “Door corona is de vraag naar houdbaar product in het algemeen en citrus in het bijzonder erg goed. Het Turkse en Spaanse seizoen is aflopend en dat is gunstig voor het staartje van het Israëlische seizoen. Het fruit raakt de grond nauwelijks. Nu het Zuid-Afrikaanse grapefruit vertraagd is, biedt dat alleen maar meer kansen voor het Israëlische product dat we nog wel tot eind april aanbieden. Prijzen liggen momenteel rond de 16,50-17 euro.

België: In afwachting Zuid-Afrikaanse grapefruit
De vraag naar grapefruit is in de afgelopen periode niet uitzonderlijk goed geweest. Een Belgische importeur vertelt dat de kwaliteit van het fruit uit Turkije en Spanje de laatste tijd wat achteruit is gegaan. "De vorst in Spanje heeft de kwaliteit niet goed gedaan." Vanaf week 17 worden de eerste Zuid-Afrikaanse grapefruits verwacht en de handelaar hoopt dat het weer een goed seizoen zoals vorig jaar mag worden.

Duitsland: Pomelo lost grapefruit af
In de Duitse handel zijn het met name Spaanse Starruby die de markt domineren. Daarnaast zijn er ook kleinere volumes uit Turkije en de Verenigde Staten (Florida). Laatstgenoemde herkomst speelt momenteel een marginale rol in de handel vanwege hoge accijnzen en dito handelsprijzen.

Over de gehele linie lijkt de consumptie van grapefruit in Duitsland geleidelijk aan terug te lopen. "Grapefruits spelen nog maar een beperkte rol in de citrushandel en moeten het meer en meer afleggen tegen nieuwe trendproducten, waaronder pomelo's maar ook, moderne innovatieve sinaasappelrassen", meldt een handelaar.

Verenigd Koninkrijk: Stabiel grapefruitseizoen
In het Verenigd Koninkrijk worden grapefruits in deze tijd van het jaar voornamelijk aangevoerd door Israël, Spanje en Turkije. Het is een stabiel seizoen geweest, zowel wat de vraag als wat de prijzen betreft.
Er is ook wat grapefruit uit Florida in omloop, een populair product in Europa. Niet alle supermarkten in het Verenigd Koninkrijk hebben ze in voorraad. De premie voor grapefruit uit Florida ligt in het algemeen ongeveer 50% hoger dan voor grapefruit uit bijvoorbeeld Spanje en Turkije.

Het Zuid-Afrikaanse seizoen staat op het punt te beginnen, zodat in april de nieuwe grapefruits zullen binnenkomen en de schapruimte zullen overnemen van het oudere Europese fruit, zoals gebruikelijk.

Italië: Grapefruit populair bij retailers
Door de sluiting van het horecakanaal gaat grapefruit door een moeilijke fase. In deze periode schommelen de groothandelsprijzen op de markt in Bologna tussen 1,00 en 1,30 euro/kg, afhankelijk van kwaliteit en herkomst. Spaanse en Israëlische grapefruits zijn duurder dan die uit Cyprus. Over het algemeen is grapefruit populairder bij retailers. Ook in het horecakanaal groeide de populariteit de afgelopen tijd, maar door de pandemie zijn bestellingen weggevallen. 

De grapefruits die nu op de markt zijn, komen voornamelijk uit Spanje, Israël, Turkije, Cyprus, en Florida. Ook Sicilië heeft wat kleine productiegebieden. In de afgelopen jaren is er meer product uit Turkije en Cyprus aanwezig op de Italiaanse markten. In de zomer wordt het geïmporteerd uit Zuid-Afrika en Florida, ook al heeft de Amerikaanse grapefruit soms wat oneffenheden in de schil. In de afgelopen jaren is de roze grapefruit enorm toegenomen in vergelijking met de traditionele soorten.

Op Sicilië is het productieseizoen van grapefruit stabiel geweest. De productieperiode duurt vrij lang en in het zuidoosten van Sicilië is het mogelijk de marktintroductie te vervroegen in vergelijking met andere productiegebieden: hier worden de vruchten reeds half oktober perfect rijp geoogst. Door een schaalvergroting is het product beschikbaar tot maart/april. Een handelaar vertelt dat de Star Ruby rode grapefruit een gemiddelde prijs heeft van 1,00 euro/kg met schommelingen van 20-25% (naar boven en naar beneden) tussen het begin en het einde van het seizoen.

Spanje: Grapefruitoogst binnen een maand gedaan
De grapefruitoogst eindigt naar verwachting tussen midden en eind april in Spanje. Net als bij de rest van het citrus is de vraag laag, aangezien het een product is dat afhankelijk is van de horeca. Grapefruit is een product dat veel wordt geconsumeerd in sappen, schoolkantines en tijdens het ontbijt in hotels. Sinds het uitbreken van de pandemie is het verbruik sterk teruggedrongen. In supermarkten verloopt de verkoop echter vloeiender. De prijzen in het veld zijn relatief acceptabel gebleven, gemiddeld tussen de 25 en 28 eurocent per kilo, met wat uitschieters. De oogst is dit jaar echter wel 10 tot 15 procent kleiner.

Het aanbod van de Europese grapefruits is dalende. Spanje zal de oogst binnen ongeveer een maand afronden en naar verwachting zullen Turkije en Egypte nog eerder klaar zijn. Exporteurs zijn ervan overtuigd dat ze de rest van het seizoen in Spanje steeds meer de enige zullen zijn op de Europese markten naarmate de hoeveelheden uit andere landen op het noordelijk halfrond schaarser worden. Bovendien, wanneer de lente aanbreekt, stimuleert het goede weer de verkoop opnieuw. 

In de grapefruitsector van Florida en Texas werd, na de wisseling van het presidentschap in de Verenigde Staten, de tariefstijging van 25% op Amerikaans citrus op de Europese markten opgeheven. Deze beslissing kwam echter te laat in het seizoen om een ​​significant verschil te maken op beide markten.

Israël: Vraag naar grapefruit explosief gestegen
De export van grapefruit in Israël was dit seizoen zeer goed. Israël exporteerde veel fruit naar China, voornamelijk Sunrise (Star Ruby) Red-grapefruits en ook Sweetie Green-grapefruits. Het seizoen in Israël loopt nu ten einde, waardoor de vraag explosief stijgt. Dit is te wijten aan een tekort op de markt en de grapefruit die nog wel beschikbaar is, heeft grote maten, terwijl China de voorkeur geeft aan kleinere maten. De volumes zijn vergelijkbaar met die van vorig seizoen, maar deze volumes waren aan het begin van het seizoen wat laag als gevolg van het coronavirus.

Verenigde Staten: sterke vraag naar grapefruit
Florida heeft vorig jaar 600 hectare citrusareaal aangekocht, waardoor dit seizoen de productie van grapefruit is verdubbeld en volgend jaar ook zal verdubbelen. De vraag naar grapefruit is ondertussen stabiel. “De vraag is een beetje gestegen sinds de vorst in Texas, maar we hebben geen enorme stijging gezien”, laat een handelaar weten. In plaats daarvan wachten telers op volgend seizoen om te zien wat de gevolgen van de vorst in Texas waren. De prijzen zijn vergelijkbaar met vorig jaar.

Aan de westkust zegt een handelaar, dat de aanvoer van grapefruit uit Californië daalt. "Texas, dat vroeger klaar is, heeft meer vraag gecreëerd. Sommige regio's in Californië worden zijn al klaar." Andere grote verladers die fruit uit Zuid-Californië halen, zijn ongeveer een maand geleden begonnen en zullen daarmee doorgaan tot augustus-september. De handelaar zegt ook dat de vraag dit seizoen sterker is en dat de prijzen stijgen.

De druk op de Californische voorraden kan ook kansen creëren voor Mexico, voegt de handelaar toe. "Mexico is net klaar met het verschepen van één van hun productieregio's, maar ze zullen waarschijnlijk in mei weer beginnen.”

Zuid-Afrika: Groter volume dan vorig jaar verwacht
"De oogst is begonnen en de kleur ziet er erg mooi uit", vertelt een exporteur. "Er hangt mooi fruit aan de bomen." Het volume zal naar verwachting een stuk groter zijn ten opzichte van vorig seizoen. De weersomstandigheden tussen de bloesemperiode en de vruchtzetting waren ideaal, mild met af en toe een regenbui.

Sommige belangrijke productiegebieden van grapefruit hebben te maken gehad met droogte, maar de regen van de voorbije zomer heeft de watervoorziening goed gedaan. De maten zullen tussen de 40 en 50 liggen. 

China: Beschikbare volumes grapefruit erg beperkt
Vorig jaar was de markt voor geïmporteerde grapefruit erg slecht. Veel importeurs hebben geld verloren, waardoor bedrijven dit jaar niet veel importeren. Hierdoor zijn de volumes, die beschikbaar zijn, vrij laag. Momenteel komen de producten die op de markt verkrijgbaar zijn voornamelijk uit Egypte en Israël. Het aandeel Spaanse grapefruit is erg klein.

De prijs van grapefruit is dit jaar verrassend hoog. De prijs van de Egyptische Star Ruby ligt rond de 330-370yuan/5 kg. Het Egyptische grapefruitseizoen is bijna op zijn einde, maar er zijn nog steeds producten op de markt. Echter is de kwaliteit wel wat aan het dalen. 

Binnenkort komt Zuid-Afrikaanse grapefruit weer op de markt. Normaal gesproken is de kwaliteit van de Zuid-Afrikaanse grapefruit de beste van alle origines. De prijs zal minimaal 300 yuan/doos zijn. De hoge prijs zal naar verwachting aanhouden tot half mei, wanneer de grote volumes Zuid-Afrikaanse grapefruits arriveren.

Voor volgende week: Overzicht wereldmarkt druiven


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven