Federaal Bureau voor Consumentenbescherming en Voedselveiligheid:

Hoogste nitraatoverschrijdingen in rucola

Het Bundesamt für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit BVL zorgt voor een hoog niveau van consumentenbescherming en voedselveiligheid in Duitsland, ook in tijden van de pandemie. Ter gelegenheid van de Wereldconsumentendag zegt de voorzitter van de Bundesanstalt für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit (BVL) Friedel Cramer het volgende:

"De burgers kunnen ook in deze dagen op het Bundesamt für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit vertrouwen. Ook in tijden van pandemie worden er geen compromissen gesloten op het gebied van voedselveiligheid of de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en diergeneesmiddelen. De experts van BVL blijven zorgen voor een hoog beschermingsniveau voor de consumenten in Duitsland. Zo worden gewasbeschermingsmiddelen door de BVL alleen goedgekeurd na zorgvuldige tests en met hoge veiligheidseisen."

Grafiek: BVL

Hoge nitraatverontreiniging in rucola
Hoe belangrijk het is om relevante gegevens te combineren en te verwerken, blijkt bijvoorbeeld uit de meest recente onderzoeken naar nitraat in verschillende slasoorten en spinazie. Uit de evaluatie van ongeveer 800 monsters in de afgelopen twee jaar blijkt dat met name rucola nog steeds sterk verontreinigd is met nitraten. De meeste overschrijdingen van de maximumgehalten (20%) werden aangetroffen in Italiaanse rucola.

Maar ook in verse spinazie werden de maximumgehalten aan nitraten in 7% van de monsters overschreden. Diepvriesspinazie daarentegen is minder vaak verontreinigd met nitraten; hier werden in de monsters geen overschrijdingen aangetroffen. Dit geldt ook voor de geteste ijsbergsla. Vooral in de winter moet dus aandacht worden besteed aan de consumptie van salades met lagere nitraatgehalten om een teveel aan nitraat te voorkomen. Anders kunnen zich in het lichaam kankerverwekkende nitrosaminen vormen."

Bron: BVL


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven