Nieuwe bewaarmethode verlengt afzetseizoen prei

Het Europese preiseizoen nadert haar einde. Dit is de periode waarin de groente door begint te schieten en dit betekent doorgaans dat hij niet meer te verkopen is. Aangezien de meeste mensen deze groente tussen september en april consumeren, betekent dit dat telers inkomsten verliezen.

Er is een methode om de geoogste prei langer dan een maand te kunnen bewaren. De prei kan dan tot juni worden verkocht zodat tot aan het einde van het seizoen aan de vraag kan worden beantwoord. Een Frans bedrijf heeft modules ontwikkeld waarmee telers hun prei tot wel 45 dagen of langer gekoeld kunnen bewaren. 

De Janny MT Module maakt het mogelijk om de prei bij een temperatuur van 0°C in de koelcel te bewaren. De prei kan los of in kratten worden opgeslagen en worden afgedekt met een net dat bestaat uit zes membranen, die de afgifte van zuurstof en koolstofdioxide reguleren. "Hierdoor wordt een natuurlijke, gecontroleerde omgeving gecreëerd waardoor de bewaarperiode verlengd kan worden," zegt Pierre Blanchet, projectmanager voor Noord-Europa.

Veel voordelen
"De uitdaging is om aan de verwachtingen van consumenten te blijven voldoen," zegt hij. "Deze zijn het beperken van voedselverspilling en het zoveel mogelijk consumeren van lokale producten. Met deze bewaarmethode kan men aan deze twee wensen tegemoet komen. Hij garandeert ook dat telers een redelijke prijs voor hun product krijgen. Zij kunnen hun product bewaren tijdens productiepieken en wachten op betere marktprijzen."

"Door verspilling terug te dringen en producten langer te bewaren, kan het seizoen worden verlengd. Telers kunnen ook extra inkomsten genereren door het product buiten het seizoen voor hogere prijzen te verkopen. Deze bewaarmethode doet geen afbreuk aan de kwaliteit van de prei."

“De prei verliest geen vocht of smaak en ook de kleur en textuur blijven behouden," zegt Pierre. Na een bewaarperiode van 45 dagen bedraagt het gewichtsverlies minder dan 1%.  

Telers kunnen de Janny MT bewaaroplossing gebruiken voor meer dan 35 verschillende producten, waaronder groenten, fruit en snijbloemen, variërend van appelen en kersen tot asperges en zelfs gedroogde knoflook, peterselie en pioenrozen. De oplossing is geschikt voor zowel conventionele als biologische producten.

Voor meer informatie: 
Janny MT SAS
Tel. +33 (0) 385 239 620
Email: jannymt@jannymt.com 
www.jannymt.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven