Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grote telers realiseren hogere verkoopprijzen

Grote tuinbouwbedrijven verdienen vaak meer geld dan kleine. Dat komt niet omdat ze minder kosten hebben per kilo product, zoals vaak wordt gedacht, maar omdat ze hogere verkoopprijzen ontvangen. Dat blijkt uit onderzoek van Evert Jan Los waarop hij op 10 maart promoveerde. De Wageningse promovendus onderzocht de bedrijfsgegevens van 250 Nederlandse tomatentelers met een lening bij de Rabobank.

Meestal hebben grote bedrijven een sterkere marktpositie, zo legt Los uit aan Resource Online. "Ze kunnen geen hogere prijs bij supermarkten bedingen, maar ze kunnen bijvoorbeeld wel jaarrond leveren en dat levert een gunstiger prijs op." Wel hebben grotere bedrijven ook grotere kapitaallasten. 

Schaalvoordeel
Wat Los ook opmerkt is dat het per teelt verschilt hoe groot een bedrijf moet zijn wil het voordelen opleveren. Zo ziet hij dat bijvoorbeeld komkommertelers met een relatief klein teeltbedrijf van drie à vier hectare meer moeite kunnen hebben met het organiseren van arbeid. Een geluid dat ook vanuit de paprikateelt bekend is. Ook hier worden telers steeds groter. 


Foto archief GroentenNieuws. Blik in de kas bij een Nederlandse trostomatenteler. 

De meeste grote telers telen tomaten. Dit komt volgens Los omdat, zeker trostomaten, volgens de promovendus makkelijker 'fabrieksmatig' kunnen worden geteeld. 

Kwetsbaar door hoge rente
Ook opvallend uit het onderzoek van de promovendus: telers die in de periode 2007-2016 een lening sloten bij de bank en ook dure energiecontracten afsloten, zijn momenteel kwetsbaar. De rentes waren destijds hoog. Momenteel investeren volgens Los vooral bedrijven met een goede liquiditeit en cashflow. 

Bekijk hier zijn hele promotieonderzoek met daarin veel cijfers, o.a. over gemiddelde opbrengsten voor komkommer, tomaat en paprika in de periode 2008-2015.